Nors aš dažniausiai pagal verdamo maisto kiekį žinau kiek reikia įberti druskos, bet vistiek nutinka nelaimių. Paskutinį kartą persūdžiau troškinį (karį tiksliau) kai druskos indelis netyčia išslydo iš rankos ir pusė jo išsipylė į karį! Aš spėjau dalį nusemti, bet vis viena karis buvo gerokai persūrus. Mano vyras iškart ėmė dalint patarimus kad reik įpilti pieno. Koks dar pienas kai kario padažas su pomidorų padažu? Įpyliau šiek tiek vandens, bet tada trūko prieskonių.. Žodžiu pasaka be galo.. Bet tikriausiai visiems yra kazkas panašaus nutikę, kai patiekalą tenka gelbėti nes jis persūrus. Taigi iš kelių šaltinių susirinkau į vieną vietą patarimus ką daryti jei įbėrėte perdaug druskos.
Nepatingėkite pasidalinti savo patirtimi kaip galbėjate persūdytą maistą.
1. Persūdžius sriubą galima įdėti šiek tiek cukraus (arba medaus), kad jis atsvertų sūrumą. Tačiau cukrų arba medų tokiu atveju reiktų naudoti labai atsargiai, dedant nedideliais kiekiais.Ypač patartina taisyti patiekalą cukrumi, jei patiekale dominuoja pomidorai.
2. Persūdžius troškinį gali padėti bulvės! Reikia supjaustyti kelias žalias bulves griežinėliais ir įdėti jas į troškinį. Bulvės sugers druską ir kai taps permatomos jas galima išimti. Likęs troškinys turėtų būti nebe toks sūrus.
Persūdžius verdamas daržoves taip pat jas galima pataisyti įdedant žalių bulvių.
3. Jei gaminamą patiekalą galima praskiesti įpilkite papildomai vandens. Taip pat galima atskiesti apelsinų sultimis, alyvuogių aliejumi, nesūdytu sultiniu, pomidoru padažu ar sultimis arba pienu priklausomai nuo to kas gaminama.
4. Jei įdėjote perdaug druskos, galima įpilti šiek tiek distiliuoto baltojo acto arba šaukstelį acto ir šaukstelį cukraus.
5. Jei persūdėte sriubą ir turite laiko galite išvirti sriubos be druskos ir sumaišyti su persūdyta sriuba. Jei neturite tiek daug laiko galima tam panaudoti sriubą iš skardinės- sumaišyti ją su vandeniu ir praskiesti persūdytą sriubą.
6. Persūdytą patiekalą galima pabandyti išgelbėti pridedant daugiau produktų- virtų makaronų, ryžių, daržovių ir pan.
7. Įpilkite šiek tiek citrinos sulčių į nedaug persūdytą patiekalą. Pilti reikėtų nedideliais kiekiais nuolat patikrinant sūrumą.Citrinos sultys tinka ir jei persūdėte lengvesnį padažą (pvz. padažą salotoms)
8. Įdėkite šiek tiek bulvių košės į troškinį. Bulvių košė jį patirštins, todėl galėsite įpilti dar šiek tiek vandens.
9. Jei įdėjote perdaug druskos į prancūzišką padažą ar padažą kurio pagrindas sviestas, galima įpilti šiek tiek daugiau grietinėlės ar įdėti truputį rudojo cukraus.
10. Jei padažo pagrindas pomidorų padažas reikėtų įdėti šiek tiek rudojo cukraus.
11. Jei persūdytas patiekalas gali būti perplautas tą ir reikėtų pirmiausia pabandyti. Jei palikote mėsą sūriame marinate perilgam ar daržoves troškintas sūdytame vandenyje, tuomet gali padėti perplovimas šaltu vandeniu.
12. Sūrų patiekalą taip pat galima pabandyti užmaskuoti padažu. Pavyzdžiui, persūrią vištienos krūtinėlę galima patiekti su saldžiu arba švelnaus skonio padažu. Jei padauginote druskos gaminant desertą, galima jį patiekti su plakta grietinėle ar uogų padažu.
I usually know how much salt to add for the quantity that I am cooking, but still accidents happen sometimes. Last time I oversalted the stew (curry actually) when the salt container accidentally slipped from my hand and spilled right into the curry. I tried to remove it and took out part of it , but still curry was too salty. My husband adviced to add milk. What did he mean to add milk into a curry that was cooked with tomato sauce? I added some water, but then it was blunt and not spicy enough.. Endless story.. But probably such accidents when you end up with too salty dish has happened to everyone. So I gathered some useful tips from different websites how to fix too salty food.
Please feel free to share your experience and tips how you fix the dishes if you add too much salt.
1. If you have oversalted the soup you can try adding a little bit sugar (or honey). However, sugar or honey, should be used very carefully, add it in small amounts. It is advised to fix the dish with sugar, if the dish is tomato based.
2. If you added too much salt in your stew potatoes can help! You should cut a few raw potatoes and add them to the stew. Potatoes would absorb the salt and when they become clear you can remove them. The remaining stew should be less salty.
Adding raw potatoes can also help cooking vegetables if you have added too much salt.
3. If the dish you are making can be diluted try adding some water. It can also be diluted with orange juice, olive oil, unsalted stock, tomato sauce or juice or milk, depending on what you are cooking.
4. If you have added too much salt, you can add a little distilled white vinegar or a teaspoon of vinegar and a teaspoon of sugar.
5. Saving too salty soup if you have enough the time you can cook another soup without salt and mixed them together. If you do not have much time you can use canned soup, mix it with water and dilute the oversalted soup.
6. You can try to save oversalted dish by adding more products like cooked pasta, rice, vegetables, and so on.
7. Add a little bit of lemon juice into a slightly oversalted dish. Add it in small quantities checking it often. Lemon juice can help fixing lighter sauces (such as salad dressing)
8. Add some mashed potatoes to the oversalted stew. Mashed potatoes will make it thicker, so you can add a little bit more water.
9. If you have added too much salt to the French cream- or butter-based sauces, you can add a little bit more cream or a little bit of brown sugar.
10. Adding a little bit of brown sugar might help if you are trying to save the oversalted sauce that is based on tomato sauce.
11. If oversalted dish can be rinsed off you should try this first. If you have left the meat in salty brine for too long or steamed vegetables in overly-salty water, then rinsing them off with cold water can help.
12. Try to mask the too salty meal with the sauce! For example, too salty chicken breast can be served with sweet or bland sauce. Dessert that turned out too salty can be masked serving it with whipped cream or berry sauce.
Pagal/ Sources:
1. Wikihow
2. Vinegar Delicious
3. Shabnam
4.YumSugar
5.SheKnows
In such a situation I always add a patatao to a soup, it helps, I agree
AtsakytiPanaikintiBlog about life and travelling
Blog about cooking
I haven't tried that yet. Next time I should try that and see if it works for me :)
PanaikintiGreat post, really useful. I've tried the potato method before and it did work!
AtsakytiPanaikintiThat is something what I haven't tried :) But such tips are really useful as the accidents happen sometimes
PanaikintiGeras, patiko :)
AtsakytiPanaikintiGal ir naudinga bus :)
Panaikintithank you for the useful tips... i noted a few that i'm sure will come in handy when it happens. i also do the potato solution in some cases, and it works.
AtsakytiPanaikintihappy weekend
malou
Thanks, Malou :) I hope the tips will be useful for you. I was looking for the tips for myself, and decided to share them :)
PanaikintiYou too have a great weekend :)
Thank you so much for sharing these helpful tips.
AtsakytiPanaikintiI wish you a great weekend!
Angie
I hope they will be helpful :)
PanaikintiThanks. I hope you are having a nice weekend :)
Helpful tips Medeja, thanks for sharing. My mom always says that potato and tomato should be dropped in a salty stew to takeout the extra salt :)
AtsakytiPanaikintiI see that many people tried potato and it worked, I should probably try it next time :)
PanaikintiSo useful! Thank you so much for sharing!!
AtsakytiPanaikintii will be really glad if it's helpful, Kate ;)
PanaikintiGreat tips! Unfortunately, I have over salted a time or two or more :)
AtsakytiPanaikintiMy mom usually says that people who are in love over salt food, because everything seems very sweet for them :)))
PanaikintiInteresting post..thanks for the info! Have a wonderful week ahead!
AtsakytiPanaikintiThanks, Sandra! :) You too, have a great week!
PanaikintiThanks for sharing this useful tips!
AtsakytiPanaikintiI hope they will be helpful not just for me! :)
PanaikintiThese are sooo good! I detest an overdose of salt in cooking, so this is very useful :D
AtsakytiPanaikintiThanks!
Cheers
CCU
Always welcome, CCU! :)
PanaikintiVery helpful tips, Medeja, thank you!
AtsakytiPanaikintiAlways glad to share something helpful :)
PanaikintiWhat a great list of helpful tips on fixing salty food! I've done that before, and I'm sure most of us did in the past, at least once! I usually like cooking than baking because we can "fix" the flavor, but when a lot of salt goes in to the food... well, it's tough. Great info, thanks!!
AtsakytiPanaikintiGreat tips :-)
AtsakytiPanaikintiVery useful tips these! Thanks for sharing :)
AtsakytiPanaikinti