Kokosinis Obuolių Pyragas su Baltojo Šokolado Glaistu/ Coconut Apple Cake with White Chocolate Ganache


Šiuo metu mano užduotis patuštinti spinteles, nes šiuo metu atsargų prikaupiau daugiau nei žinau kur sunaudoti- riešutų, konservuotų vaisių, įvairiausių rūšių lęšių..
Pusė pakuotės kokoso drožlių tiesiog prašėsi pabaigiama.. Taip ir atsirado šis pūrus kokosinis obuolių pyragas, kurio papuošimui sunaudojau pusę užsilikusio baltojo šokolado.


Gabaliukai: 10-12

1 porcijos energetinė vertė (1/10) su glaistu: 458 kcal, 23.4 gr. riebalų, 34.9 gr. cukraus

1 porcijos energetinė vertė (1/10) be glaisto: 402 kcal, 20 gr.riebalų, 29 gr. cukraus

Produktai:

2 stiklinės miltų
1 a.š. kepimo miltelių
3 kiaušiniai
1 stiklinė cukraus
125 gr. sviesto (kambario temperatūros)
1 a.š. kokoso ekstrakto
50 ml pieno
4 vidutiniai obuoliai (nulupti, išimti sėklas ir supjaustyti nedideliais gabaliukais)
1 stiklinė kokoso drožlių

Baltojo šokolado glaistui:

100 gr. baltojo šokolado
50 ml grietinėlės
2 v.š. kokoso drožlių

Gaminimo procesas:

Ištrinti iki pūrumo sviestą su cukrumi. Po vieną įmušti kiaušinius, gerai išmaišant. Sudėti pieną ir kokosų ekstraktą, viską gerai išmaišyti. Įsijoti miltus, kepimo miltelius ir sudėti kokoso drožles, viską gerai išmaišyti. Įmaišyti obuolius.

Tešlą supilti į riebalais išteptą arba išklotą kepimo popieriumi skardą ir kepti iki 170-180C įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes arba kol patikrinus mediniu iešmeliu jis nebeaplips tešla.

Išėmus iš orkaitės pyragą palikyti 10 min.prieš išimant iš kepimo formos. Išėmus iš formos pilnai atvėsinti ant grotelių.

Puode pakaitinti grietinėlę, kol beveik užvirs. Nuimti nuo ugnies ir įmaišyti šokoladą. Gerai išmaišyti iki vientisos masės. Palikti tiek tiek pravėsti, tada kai šokoladas šiek tiek patirštės užpilti ant atvėsinto pyrago, ant viršaus pabarstyti kokoso drožlėmis.



These days my task to empty my kitchen pantry, where at the moment I have more things that I really need - nuts, canned fruit, different kinds of lentils..
Half a pack of desiccated coconut was just asking to be used.. And that's how this soft coconut apple cake was born. And it also gave me a chance to use half of the white chocolate that I had left.


Makes: 10-12 pieces

Nutritional value of 1 piece with ganache (1/10): 458 calories, 23.4 gr. fat, 34.9 gr. sugars

Nutritional value of 1 piece without ganache (1/10): 402 kcal, 20 gr.fat, 29 gr. sugars

Products:

2 cups flour
1 tsp baking powder
3 eggs
1 cup of sugar
125 gr. butter (room temperature)
1 tsp coconut extract
50 ml milk
4 medium apples (peeled, seeds removed and cut into small pieces)
1 cup desiccated coconut

For white chocolate ganache:

100 gr. white chocolate (chopped)
50 ml cream
2 tablespoons desiccated coconut

Method:


Beat together butter and sugar until fluffy. Then one by one beat in the eggs, beating well after each. Add the milk and coconut extract, mix well. Sift in the flour, baking powder and add coconut, mix everything well. Fold in the apples.

Pour batter into a greased or lined with a baking papter 20 cm baking form and bake in preheated to 170-180C oven for about 45 minutes or until wooden skewer inserted comes out clean.

After taking out of the oven leave a cake in a form for 10 minutes, then remove and finish cooling on the wire rack.

In a pan almost bring to a boil the cream. Remove it from heat and mix in chopped chocolate. Stir until smooth. Leave a little bit to cool and thicken. Pour the chocolate ganache over the cooled cake, sprinkle with coconut.

Komentarai

  1. and I need to empty mi kitchen, so many stuff from my parents' garden!
    Blog about life and travelling
    Blog about cooking

    AtsakytiPanaikinti
  2. You've reminded me I need to clear out my pantry soon too! The white chocolate glaze on your cake sounds fantastic.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. It actually went well with this cake as it's not too sweet especially if the apples are a bit sour :)

      Panaikinti
  3. I love everything about this cake!! Apples, coconut and white chocolate...YUM!!!!

    AtsakytiPanaikinti
  4. I have a sudden craving for coconut. Yum!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Your coconut apple pie looks so delicious. I do have both those ingredients in my kitchen so this could be a possibility!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. I had both products and this was a very delicious way to use them :)

      Panaikinti
  6. I'll send you my address, please send me a slice of this beauty :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. That cake looks soooooo nice :D
    And love the flavours!

    Cheers
    Choc Chip Uru

    AtsakytiPanaikinti
  8. Atsakymai
    1. It was good :) My husband took half to work and he said it was gone in seconds :)

      Panaikinti
  9. I just love this cake Medeja! How interesting to combine coconut with apples. Must try it.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. If you like coconut and apple separately you would like them in this cake too :D

      Panaikinti
  10. I have many pack of food in my pantry just asking to be used. I love how you mixed everything together and whoa la - you have a cake!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Oh man that cake looks mouth watering. coconut and apple sound perfect.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Thanks, Andrea :) The combination is great for coconut and apple lovers..like me :D

      Panaikinti
  12. It's amazing how quickly my pantry gets filled with all kinds of crazy ingredients. I love how you've cleaned out yours by making this yummy cake. I like the idea of coconut and apple!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Thanks, I at least managed to finish the apples and coconut..
      Every time I manage to empty my pantry it gets filled again unnoticed.. :D

      Panaikinti

Rašyti komentarą