Rikotos ir Medaus apkepas/ Ricotta and Honey Cake


Nusipirkau prieš Kalėdas kilogramą medaus.. Pigus buvo, apsalau nuo tos auksinės jo spalvos ir pasiėmiau kibiriuką. Iš to kibiriuko sėmiau meduoliams ir vistiek dar liko gana daug. Taigi po truputį jį naudoju tai šiam tai tam.
Rikotos ir medaus apkepas gavos minkštas tiesiog tirpstantis burnoje, aš kadangi varškės apkepus mėgstu tai valgiau ir šiltą vakarienei ir šaltą pusryčiams. Ir kaip bebūtų keista valgiau be grietinės ar uogienės kaip įprasta, nes jos visai prie jo ir netrūko.


Vienetai: 8

1 porcijos energetinė vertė: 170 kcal, 6,8 gr. riebalų, 13,3 gr. cukraus

Produktai:

3 dideli kiaušiniai (suplakti)
6 v.š. medaus
1 a.š. vanilės ekstrakto
500 gr. rikotos sūrio
2.v.š. miltu
0.5 a.š. cinamono

Gaminimo procesas:

Orkaitę įkaitinti iki 180C, ištepti 23 cm skersmens formą riebalais.

Kiaušinius išplakti kartu su medumi ir vanilės ekstraktu. Sudėti rikotą, miltus ir viską gerai išplakti iki vientisos masės.

Gautą masę supilti į paruoštą formą. Kepti apie 30 minučių. Išėmus iš orkaitės šiek tiek atvėstinti ir apibarstyti cinamonu. Skanus tiek šiltas, tiek atvėsęs.


I bought a kilo of honey before Christmas .. It was cheap and I was tempted by that sweetenss and golden color, so I got the whole bucket. I used that honey for making gingerbread and still there is a lot left. So little by little I am using it now everywhere I can.
Ricotta and honey cake is soft and melting in the mouth, I love cottage cheese bake, so I had this ricotta bake both warm for supper and cold for breakfast. And I had it without sour cream or jam as usual, I just didn't need them.

Makes: 8 servings

Nutritional Value of 1 Serving: 170 calories, 6,8 gr. fat, 13,3 gr. sugars

Products:

3 large eggs (lightly beaten)
6 tbsp honey
1 tsp vanilla extract
500 gr. ricotta cheese
2tbsp flour
0.5 tsp cinnamon

Method:

Preheat the oven to 180C, grease 23 cm form.

Beat eggs with honey and vanilla extract. Add the flour, ricotta and beat everything well until smooth.

Pour the mixture into greased form and bake for about 30 minutes. After removing from the oven let it cool a bit and then sprinkle with cinnamon. Tastes great both warm and cold.

Komentarai

  1. Such a simple, lovely cake! Your new blog look is so cute and fresh :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. It is really great for breakfast or as a snack :)
      Thanks, I just wanted to make 'lighter' look :)

      Panaikinti
  2. A wonderful ricotta cake!
    The new background looks great.

    AtsakytiPanaikinti
  3. I like to ask you, who is eating everything that you bake? So many good desserts, I love them all!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. That's the problem..most of those things I finish :D
      Also I like packing some sweets for my husbands colleagues that he just takes to work:)

      Panaikinti
    2. Heh, I had the same question looking at your recipes :D Now that I know, I wonder where I should apply for a job so that I could enjoy your baking :D

      Panaikinti
    3. I am trying to give away as much as possible :D You are always welcome to visit when I am baking :D

      Panaikinti
  4. Vakar per pietus pavydžiai žiūrėjau į bendradarbės valgomą varškės apkepą, nes ak, šiltutėlis saldutėlis... o čia iš viso: rikota ir medutis - geriausi iš geriausių. Pietūs ir desertas viename :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Čia iš vietinės varškės apkepas ne toks skanus :) o rikotos buvo labai skanus.. :) jei reiktų rinktis vistiek rinkčiaus lietuviškos varškės :D

      Panaikinti
  5. Wow, I can´t believe how easy and good this cake sounds! I absolutely love baking with honey and ricotta. This is like a custom-made recipe.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Any cake with ricotta is a friend of mine. I love how it adds such fluffiness and moistness to cakes.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Excellent for breakfast, I wish my kids would eat this. I use to have very often this dish in my childhood. Very tasty with some homemade jam-))

    AtsakytiPanaikinti
  8. This looks absolutely amazing and dreamy!!! Can’t wait to try it.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Hi I discovered a whole lot of ricotta recipes here. Bookmarked! This cake looks so perfect and melt in the mouth.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą