Pagal/ Source MistressofSpices
Porcijos: 4
Produktai:
1 stiklinė ilgagrūdžių ryžių (pvz Basmati)
1 a.š. aliejaus
0,5 a.š. kumino sėklų
1 v.š. kapotų anakardžių
1 nedidelis svogūnas (pjaustytas)
1 v.š. imbiero pastos
2 dideli arba 6 maži pomidorai (pjaustyti gabaliukais)
0,5 a.š. čili miltelių
0,5 a.š. ciberžolės miltelių
1 a.š. maltos kalendros
0,5 a.š. kumino miltelių
0,5 a.š. garam masala prieskonių
Druskos pagal skonį
Gaminimo procesas:
Ryžius išvirti taip kad nebūtų sulipę. Išvirusius kas liek laiko pamaišyti šakute, kad atskirti grūdus.
Dideliame puode ant vidutinės ugnies įkaitinti aliejų. Sudėti kumino sėklas, kai jos pradės spragsėti ir pasklis aromatas sudėti anakardžių gabaliukus. Kai riešutai taps auksinės spalvos, sudėti svogūnus ir apkepti kol jie taps permatomi.
Sudėti imbierą ir dar šiek tiek pakepinti, sudėti pomidorus. Viską gerai išmaišyti ir kepinti toliau. Kai pomidorai apkeps juos šiek tiek patrinti.
Sudėti visus prieskonius ir kepinti kol masė taps vientisa. Įdėti druskos pagal skonį, išmaišyti ir nuimti nuo ugnies.
Pomidorų masę sumaišyti su virtais ryžiais. Viską gerai išmaišyti, jei trūksta įdėti dar šiek tiek druskos.
Maybe because it's getting colder, or maybe because I didn't have holidays for a long time I just don't feel like doing or saying anything at all. The only things I would like to do is watch soap operas since morning till night, order a pizza and finally to buy the blue dress on ebay. And all the things I have to do I would like to sweep under the rug, as if they do not exist and there are no deadlines..
As I have promised yesterday, today I am sharing tomato rice recipe. This is a traditional South Indian dish, but I think that it would taste great with almost anything, or just alone.
Servings: 4
Products:
1 cup long grain rice (such as basmati)
1 tsp oil
0.5 tsp cumin seeds
1 tbsp chopped cashews
1 small onion (chopped)
1 tbsp ginger paste
2 large or 6 small tomatoes (chopped)
0.5 tsp chili powder
0.5 tsp turmeric powder
1 tsp coriander powder
0.5 tsp cumin powder
0.5 tsp garam masala
Salt to taste
Method:
Cook rice , try to cook it so the grains does not stick together. When cooked fluff the rice wth a fork to separate the grains.
Heat the oil in a large pan on medium heat. Add the cumin seeds, when they begin to crackle add cashew pieces. When the cashews are golden in color, add the onions and fry until they become translucent.
Add ginger and fry a little bit, then add the tomatoes. Mix everything well and sautée. When tomatoes are cooked little bit crush them with spatula.
Put all the spices, mix and fry until the mixture thickens. Add salt to taste, mix well and remove from the heat.
Add tomato paste to the cooked rice. Mix everything well, check the salt and serve.
Gal dėl vėstančio oro, o gal dėl to, kad seniai neturėjau atostogų dabar toks metas, kai tiesiog nebežinau ką veikti ar ką sakyti. Norėčiau dabar žiūrėti serialus nuo ryto iki vakaro, užsisakyti picą į namus ir pagaliau per ebay nusipirkti žydrą suknelę. O visus darbus gražiai sušluoti po kilimėliu, taip lyg jų nebūtų ir nebūtų jokių terminų..
Kaip ir žadėjau vakar, šiandien dalinuosi ryžių su pomidorais receptu. Šie ryžiai yra Pietų Indijos tradicinis patiekalas, bet manau, kad juos tinka valgyti beveik su bet kuo, arba paprasčiausiai vienus.
Porcijos: 4
Produktai:
1 stiklinė ilgagrūdžių ryžių (pvz Basmati)
1 a.š. aliejaus
0,5 a.š. kumino sėklų
1 v.š. kapotų anakardžių
1 nedidelis svogūnas (pjaustytas)
1 v.š. imbiero pastos
2 dideli arba 6 maži pomidorai (pjaustyti gabaliukais)
0,5 a.š. čili miltelių
0,5 a.š. ciberžolės miltelių
1 a.š. maltos kalendros
0,5 a.š. kumino miltelių
0,5 a.š. garam masala prieskonių
Druskos pagal skonį
Gaminimo procesas:
Ryžius išvirti taip kad nebūtų sulipę. Išvirusius kas liek laiko pamaišyti šakute, kad atskirti grūdus.
Dideliame puode ant vidutinės ugnies įkaitinti aliejų. Sudėti kumino sėklas, kai jos pradės spragsėti ir pasklis aromatas sudėti anakardžių gabaliukus. Kai riešutai taps auksinės spalvos, sudėti svogūnus ir apkepti kol jie taps permatomi.
Sudėti imbierą ir dar šiek tiek pakepinti, sudėti pomidorus. Viską gerai išmaišyti ir kepinti toliau. Kai pomidorai apkeps juos šiek tiek patrinti.
Sudėti visus prieskonius ir kepinti kol masė taps vientisa. Įdėti druskos pagal skonį, išmaišyti ir nuimti nuo ugnies.
Pomidorų masę sumaišyti su virtais ryžiais. Viską gerai išmaišyti, jei trūksta įdėti dar šiek tiek druskos.
Maybe because it's getting colder, or maybe because I didn't have holidays for a long time I just don't feel like doing or saying anything at all. The only things I would like to do is watch soap operas since morning till night, order a pizza and finally to buy the blue dress on ebay. And all the things I have to do I would like to sweep under the rug, as if they do not exist and there are no deadlines..
As I have promised yesterday, today I am sharing tomato rice recipe. This is a traditional South Indian dish, but I think that it would taste great with almost anything, or just alone.
Servings: 4
Products:
1 cup long grain rice (such as basmati)
1 tsp oil
0.5 tsp cumin seeds
1 tbsp chopped cashews
1 small onion (chopped)
1 tbsp ginger paste
2 large or 6 small tomatoes (chopped)
0.5 tsp chili powder
0.5 tsp turmeric powder
1 tsp coriander powder
0.5 tsp cumin powder
0.5 tsp garam masala
Salt to taste
Method:
Cook rice , try to cook it so the grains does not stick together. When cooked fluff the rice wth a fork to separate the grains.
Heat the oil in a large pan on medium heat. Add the cumin seeds, when they begin to crackle add cashew pieces. When the cashews are golden in color, add the onions and fry until they become translucent.
Add ginger and fry a little bit, then add the tomatoes. Mix everything well and sautée. When tomatoes are cooked little bit crush them with spatula.
Put all the spices, mix and fry until the mixture thickens. Add salt to taste, mix well and remove from the heat.
Add tomato paste to the cooked rice. Mix everything well, check the salt and serve.
My kind of rice recipe Medeja! So full of spices and flavor. I go through days like the ones you describe all the time too.
AtsakytiPanaikintiWell at least it's almost weekend:)
PanaikintiSuch spicy rice is good with many things, my new favorite side dish :)
My husband love Basmati rice and tells me to try cooking it sometime to replace our boring white rice. THis one sounds like a good sub to what he has been saying.
AtsakytiPanaikintiThanks for sharing!
Malou
It really tastes good, worth making it for a change :)
PanaikintiThis rice sounds great. Love the cashews and the spices!
AtsakytiPanaikintiIt is very flavorful! I really recommend it if you like spicy food:)
PanaikintiWhat a flavorful dish!! Amazing mix of spices!!!
AtsakytiPanaikintiIt really is!
PanaikintiNemažai prieskonių :) Bet tokie jau tie indiški patiekalai ;)
AtsakytiPanaikintiTodėl ir skanu :)
PanaikintiGlad that you've posted this recipe. The rice looks so delicious, I can imagine myself having it with some grilled fish or chicken gravy. OMG! You made me hungry :)
AtsakytiPanaikintiThinking about this rice always make me hungry :D
Panaikintithis looks so good funny my hubby was just asking for this :-) he grew up with it
AtsakytiPanaikintiMine too :) he was so happy when I found this recipe and made it :)
PanaikintiI know how you feel. That's exactly what I feel like right now ;)
AtsakytiPanaikintiThis looks great! I eat rice almost everyday, and this looks like the perfect way to jazz it up a little!
I hope we both are already feeling better :D
PanaikintiI am sure you would like this rice for a change :)
What a spicy delicious bit :D
AtsakytiPanaikintiCheers
Choc Chip Uru
One of our favorites at the moment :)
PanaikintiMmm... The rice looks very delicious and really wish I can try some of it.
AtsakytiPanaikintiHappy weekend!
Thanks, Ann :) This rice is nice and spicy :)
PanaikintiYour rice sounds marvelous...I make it the same way over and over, so I'm happy to have a new recipe to try :)
AtsakytiPanaikintiIt is nice to make something different sometimes :) And it is pretty easy :)
Panaikintiflavourful delicious dish
AtsakytiPanaikintiI feel like it on Mondays. I just like to be under my blanket and watch something long on tv-)) I hear you!
AtsakytiPanaikintiTiesą sakant man patinka Indijos tradiciniai patiekalai, jau daug ką esu išbandžiusi. Visai netyčia aptikau šį receptą, mėginsim!
AtsakytiPanaikintiTiesą sakant man patinka Indijos tradiciniai patiekalai, jau daug ką esu išbandžiusi. Visai netyčia aptikau šį receptą, mėginsim!
AtsakytiPanaikinti