Pagal/ Source AlwaysOrderDessert
Produktai:
1.5 stiklinės persijotų miltų
1.5 a.š. kepimo miltelių
0.5 a.š. kepimo sodos
Žiupsnelis druskos
125 gr. kambario temperatūros sviesto
0.75 stiklinės cukraus
2 dideli kambario temperatūros kiaušiniai
2 v.š. tarkuotos apelsino žievelės
1 a.š. vanilės ekstrakto
170 ml Chardonnay (arba bet kokio kito baltojo vyno)
2 v.š. turbinado cukraus
0.3 stiklinės migdolų plokštelių
150 gr. džiovintų abrikosų pjaustytų nedideliais gabaliukais.
Gaminimo procesas:
Visai apleidau blogą, bet vis randu priežasčių sau pateisinti.. Gerokai atvėso, todėl peršalimas beveik nuolatinė būsena. Be to buvau išvykusi trumpų atostogų. Ir turiu kelias knygas nuo kurių negaliu atsitraukti.
Kad ir kaip ten bebūtų, kadangi ruošiuosi ilgesniai kelionei susiradau receptą sunaudoti baltojo vyno ir džiovintų abrikosų likučiams.
Pieš kurį laiką taip pat bandžiau Raudonojo Vyno Pyragą. Sunku būtų net pasakyti, kuris skanesnis.
Pieš kurį laiką taip pat bandžiau Raudonojo Vyno Pyragą. Sunku būtų net pasakyti, kuris skanesnis.
Produktai:
1.5 stiklinės persijotų miltų
1.5 a.š. kepimo miltelių
0.5 a.š. kepimo sodos
Žiupsnelis druskos
125 gr. kambario temperatūros sviesto
0.75 stiklinės cukraus
2 dideli kambario temperatūros kiaušiniai
2 v.š. tarkuotos apelsino žievelės
1 a.š. vanilės ekstrakto
170 ml Chardonnay (arba bet kokio kito baltojo vyno)
2 v.š. turbinado cukraus
0.3 stiklinės migdolų plokštelių
150 gr. džiovintų abrikosų pjaustytų nedideliais gabaliukais.
Gaminimo procesas:
Ištepti riebalais ir pabarstyti miltais 22 cm apvalią kepimo formą. Orkaitę įkaitinti iki 180C.
Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, soda ir druska.
Elektriniu plaktuvu išplakti sviestą su cukrumi iki šviesios kreminės masės. Po vieną nuolat plakant įmušti kiaušinius. Įmaišyti apelsino žievelę ir vanilės ekstraktą, viską gerai išplakti.
Sudėti pusę miltų mišinio, supilti pusę vyno ir išmaišyti, sudėti likusius miltus ir vyną ir viską permaišyti kol produktai susimaišys, tačiau stengis nepermaišyti. Atsargiai įmaišyti abrikosus.
Tešlą supilti į paruošą kepimo formą ir išlyginti paviršių. Viršų tolygiai pabarstyti turbinado cukrumi ir ant viršaus tolygiai padengti migdolų plokštelėmis.
Kepti apie 45 -60 minučių arba kol višus pakils ir taps auksinės spalvos ir patikrinus mediniu iešmeliu jis neaplips tešla.
Išimti iš orkaitės ir palikti 10 minučių pravėsti formoje. Tada išimti iš formos ir prieš patiekiant pilnai atvėsinti.
I have abandoned my blog and I find many reasons to find myself and excuse. The weather has cooled, so I have got cold too often. I was away on a short holiday. And I have a few books that are so addictive that are just impossible to put down.
Products:
1.5 cup sifted flour
1.5 tsp baking powder
0.5 tsp baking soda
Pinch of salt
125 gr. Butter, room temperature
0.75 cup sugar
2 large eggs, room temperature
2 tbsp orange zest
1 tsp vanilla extract
170 ml Chardonnay (or any other white wine)
2 tbsp Turbinado sugar
0.3 cup sliced almonds
150 gr. Chopped dried apricots
Method:
Grease and sprinkle with flour 22cm round baking form. Preheat the oven to 180C.
Mix flour with baking powder, baking soda and salt.
With electric mixer beat butter and sugar until it becomes light and fluffy. One by one beat in the eggs beating continuously. Mix in the orange zest and vanilla extract, beat everything well.
Add half of the flour mixture, half the wine and mix everything, add the remaining flour and wine and mix until everything is incorporated, do not overmix. Fold in dried apricots.
Pour the dough into the prepared baking form and even the surface. Sprinkle evenly with Turbinado sugar and then cover evenly with almonds.
Bake for about 45 -60 minutes, or until it rises and becomes golden brown and a wooden skewer inserted comes out clean.
Remove from the oven and leave for 10 minutes to cool in the form. Then remove and cool completely before serving.
But as we are going on a long trip soon I decided to finish as many products from my pantry as possible. So I found this recipe to finish my white wine and dried apricots.
I also tried Red Wine Cake some time back. But it would be really difficult to tell which one is better.
I also tried Red Wine Cake some time back. But it would be really difficult to tell which one is better.
Products:
1.5 cup sifted flour
1.5 tsp baking powder
0.5 tsp baking soda
Pinch of salt
125 gr. Butter, room temperature
0.75 cup sugar
2 large eggs, room temperature
2 tbsp orange zest
1 tsp vanilla extract
170 ml Chardonnay (or any other white wine)
2 tbsp Turbinado sugar
0.3 cup sliced almonds
150 gr. Chopped dried apricots
Method:
Grease and sprinkle with flour 22cm round baking form. Preheat the oven to 180C.
Mix flour with baking powder, baking soda and salt.
With electric mixer beat butter and sugar until it becomes light and fluffy. One by one beat in the eggs beating continuously. Mix in the orange zest and vanilla extract, beat everything well.
Add half of the flour mixture, half the wine and mix everything, add the remaining flour and wine and mix until everything is incorporated, do not overmix. Fold in dried apricots.
Pour the dough into the prepared baking form and even the surface. Sprinkle evenly with Turbinado sugar and then cover evenly with almonds.
Bake for about 45 -60 minutes, or until it rises and becomes golden brown and a wooden skewer inserted comes out clean.
Remove from the oven and leave for 10 minutes to cool in the form. Then remove and cool completely before serving.
Whenever you use booze in recipes, count me in and please invite me over! :) This looks amazing!
AtsakytiPanaikintiI feel the same about recipes with any kind of booze :)))
PanaikintiWow! I would never have thought to bake a cake because I wanted to use white wine and dried apricots! The cake looks gorgeous too! Lucky you, it sounds like you are travelling a lot! Safe travels when you do go! CC
AtsakytiPanaikintiI haven't had vacations for almost 2 years, so I will be going for a long break soon :)
PanaikintiThis cake is really good way not just to finish but also to open a bottle of wine :)
He Medeja,
AtsakytiPanaikintiThis cake looks awesome. Beautifully baked. Thanks for sharing the recipe
Thanks, It was very yummy :)
PanaikintiLooks beautiful! Enjoy your vacation.
AtsakytiPanaikintiThanks :) I am in a stage of packing at the moment :)
PanaikintiDear Medeja, This is a very nice recipe to have with a good cup of coffee...
AtsakytiPanaikintiI hope that you enjoy your vacation. Blessings dear. Catherine xoxo
Yes, this cake is great with coffee :)
PanaikintiThanks, I am really excited about my holidays :)
it looks really nice, don't worry we all have probably such periods when blogging is not our no. 1:)
AtsakytiPanaikintiBlog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
I am afraid that I have such period of not blogging for too long :) and now again going away..
PanaikintiThe Chardonnay cake sounds and looks fabulous!
AtsakytiPanaikintiThanks :) it was really nice ;)
PanaikintiWhat a classy and delicious cake :D
AtsakytiPanaikintiCheers
Choc Chip Uru
Thanks, GU :)
PanaikintiI made cakes with both red and white wine and they´re both amazing. Adding dried apricots is such a fantastic thing Medeja! Love the idea!
AtsakytiPanaikintiYeah, wine really is great ingredient for cakes :) and white wine with dried apricots is a yummy combination.
PanaikintiI have not try baking with chardonnay before and your cake looks very interesting to bake :D Sounds delicious!
AtsakytiPanaikintiI guess for kids it wouldn't be very healthy to have cake with wine :) But both red and white wine are nice ingredients for baking.
PanaikintiI haven't tried baking with wine before, perhaps can substitute with Cointreau. Interesting recipe!
AtsakytiPanaikintiIt was really delicious :)
PanaikintiCooking with liquors is so much fun and pleasure!
AtsakytiPanaikintiGood for you to have some time off! This cake sounds great.
AtsakytiPanaikintiThanks, Caroline :) I will be already going away soon! so happy :)
PanaikintiNereali idėja pyrage naudoti vyną, kažkaip net nebūtų šovusi į galvą. Na, nors pas mane niekada nelieka alk. gėrimų... o būna prireikia taurės vyno, stikliuko likerio ar šaukšto brendžio. O tada ką daryt... negi naują butelį prasukti :D
AtsakytiPanaikintiGalima pasmalsauti, kokias knygas skaitai? :)
Pas mane kaip tik lieka ir vietoj to, kad išgerčiau tą paskutinę taurę aš geriau kut nors gaminant panaudoju :)
PanaikintiSkaitau paraleliai šiuo metu anglų kalba R.Harris 'Archangel' ir lietuvių kalba N.Doidge 'Save keičiančios smegenys' :)
I've seen red wine cakes, but I think it's a first time I see a cake made with white wine. Looks delicious!
AtsakytiPanaikintiUn gran cake luce tentador y lindo,saludos y hugs,hugs.
AtsakytiPanaikinti