Pyragas su Klevų Sirupu ir Graikiškais Riešutais/ Walnut and Maple Syrup Loaf

Pagal/ Source MyFoodPassion

Kai nusprendžiau iškepti šį pyragą su graikiškais riešutais ir klevų sirupu man jis priminė tokį auksinį nostalgišką rudenį, gražią saulėtą bobų vasaros dieną.
Man įprasta, kad obuoliai, moliūgai,lazdyno riešutai asocijuojasi su rudeniu. Bet dėl nesuprantamų priežasčių klevų sirupas ir graikiški riešutai taip pat priverčia prisimint rudenį ir nelabai žinau net kodėl.


Produktai:

200 gr. sviesto
200 gr. cukraus (aš naudojau mažiau, apie 150 gr.)
200 gr. miltų
3 kiaušiniai
1 a.š. kepimo miltelių
0,25 a.š. druskos
30 ml natūralaus jogurto
1 a.š. vanilės ekstrakto
2 v.š. klevų sirupo (aš naudojau 4 v.š)
60 gr. graikiškų riešutų, kapotų

Gaminimo procesas:

Orkaitę įkaitinti iki 160C. Formą ištepti riebalais ir pabarstyti miltais.

Elektriniu plaktuvu išplakti kartu sviestą ir cukrų iki šviesios purios masės. Po vieną nuolat plakant įmušti kiaušinius.

Įsijoti miltus, kepimo miltelius ir druską. Viską gerai išmaišyti iki vientisos masės. Tada įmaišyti vanilę, pusę klevų sirupo ir jogurtą. Įmaišyti kapotus riešutus.

Supilti tešlą į kepimo formą ir kepti apie 45-50 minučių arba kol patikrinus mediniu iešmeliu jis nebebus aplipęs tešla.

Likusį klevų sirupą ir 60 ml vandens(aš naudojau 2 v.š. klevų sirupo ir 100 ml vandens) užvirti, sumažinti ugnį ir pavirti kol liks apie pusę kiekio.

Pyragą išimti iš orkaitės ir aplieti karštu klevų sirupu. Leisti atvėsti formoje.


When I decided to bake this cake with walnuts and maple syrup, it reminded me of a nostalgic golden autumn , nice sunny Indian summer day.
Usually apples, pumpkin, hazelnuts remind me of autumn. And it's a bit unusual for the that walnuts and maple syrup give me a same nostalgic feeling and remind me of autumn also.

Products:

200 gr. butter
200 gr. sugar ( I used less, about 150 gr.)
200 gr. flour
3 eggs
1 tsp baking powder
0.25 tsp salt
30 ml natural yoghurt
1 tsp vanilla extract
2 tbsp maple syrup ( I used 4 tbsp)
60 gr. walnuts , chopped

Method:

Preheat the oven to 160C . Grease a baking form for a loaf and dust it with flour.

Using electric mixer beat together butter and sugar until light and fluffy. One by one beat in the eggs.

Sift in the flour , baking powder and salt. Mix all ingredients until incorporated. Then add vanilla, half of maple syrup and yogurt and beat again. Stir in the chopped nuts.

Pour the dough into prepared baking form and bake for about 45-50 minutes or until a wooden toothpick inserted comes out clean.

Add remaining maple syrup and 60 ml of water ( I used 2 tablespoons of maple syrup and 100 ml of water) into the pan and bring it to the boil, reduce heat and simmer until it has reduced in half.

Remove the cake from the oven and pour the hot maple syrup on top. Allow it to cool in the form.

Komentarai

  1. these ingredients remind me also about autumn, and the cake looks delicous!

    AtsakytiPanaikinti
  2. I think walnuts part of the Autumn also-) Top cake, Medeja!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Maple syrup and walnuts do remind me a lot of autumn too... but I like to eat them all the time.

    Autumn or not... the important thing is that the cake is delicious!

    Zoe

    AtsakytiPanaikinti
  4. Maple and walnut...what wonderful autumn flavours! The cake must be very delicious.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. It was a really good cake :) I guess I will be making it again sometime.

      Panaikinti
  5. Walnuts and maple go so so well together! Lovely recipe Medeja!

    AtsakytiPanaikinti
  6. If I've seen your post this morning I would have baked this beauty on the spot. I like nuts in my cakes and cookies, this is a must bake :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. looks delicious....just mouthwatering!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Oh, yes...your cake looks moist, delicious...and so tempting! I'd love a slice after my dinner!!!

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą