Rabarbarų Pudingas su Morengine Kepurėle/ Rhubarb Pudding with Meringue Topping

Pagal žurnalą/Source magazine Recipes+

Nors grįžau nusiteikusi kuo greičiau priprasti prie laiko skirtumo ir rutinos tai pasirodė šiek tiek hm..sudėtingiau nei planuota. Todėl ir prie maisto gaminimo nebuvo jėgų sugrįžti. Na duodu sau dar savaitę, kad apsiprasčiau.

Rabarbarų pudingai su morengo kepurėle man pirmiausia pasirodė gana sudėtingas reikalas, nes nuo seniai turiu morengų baimę. Visada atrodė taip baisu, kad toks grožis nepavyks, bet pavyko ir visai neblogai. Taigi, rekomenduoju šį skanėsta palepinti šeimai ar pavaišinti svečiams. Gražu, skanu ir nesudėtinga.

 Porcijos: 4

Produktai:

500 gr. rabarbarų stiebų, pjaustytų 4 cm gabaliukais (aš pjausčiau smulkiau)
0,5 stiklinės smulkaus cukraus
1 a.š. tarkuotos apelsino žievelės
2 kiaušiniai, atskirti
1 v.š. aviečių uogienės

Gaminimo procesas:

Orkaitę įkaitinti iki 170C. Ištepti riebalais 4 x 0,75 stiklinės talpos indelius.

Rabarbarus sumaišyti su puse cukraus ir apelsino žievele, sudėti į 1,25 litro talpos kepimo indą, uždengti folija ir kepti 30-35 minutes arba kol rabarbarai bus minkšti. Išimti iš orkaitės ir palikti 5 minutes pravėsti.

Į pravėsusią rabarbarų masę sudėti kiaušinio trynius ir aviečių uogienę, gerai išmaišyti. Padalinti po lygiai į indelius.

Dideliame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakti iki putų kiaušinių baltymus. Po truputi dalimis nuolat plakant sudėti likusį cukrų, kol cukrus ištirps ir putos bus standžios.

Morengų masę šaukštu sudėti ant rabarbarų masės ir kepti apie 10 minučių arba kol morengų viršus bus geltonai auksinės spalvos.


Although when I came back I was determined to get used to the time difference and the routine as soon as possible that turned out to be more difficult than expected. So, I also didn't feel much like cooking or baking. Well I give myself another week to get used.

Rhubarb pudding with meringue topping first seemed like quite complicated thing, because I always had that meringue fear. They always seemed so beautiful and easy to  fail, but this recipes turned out quite well. So, I recommend this recipe to treat to your family or guests. Beautiful, delicious and easy to prepare.



Servings: 4

Products:

500 gr. rhubarb stalks, chopped into 4 cm pieces (I cut into smaller pieces)
0.5 cups caster sugar
1 tsp grated orange zest
2 eggs, separated
1 tbsp raspberry jam

Method:

Preheat the oven to 170C. Grease 4 x 0.75 ovenproof dishes.

Mix rhubarb with half of the sugar and orange zest, add rhubarb mixture into 1.25 liter baking dish, cover with foil and bake for 30-35 minutes or until rhubarb is soft. Remove from the oven and leave for 5 minutes to cool.

Add egg yolk and raspberry jam into cooled rhubarb mixture, mix well. Divide rhubarb mixture evenly into prepared baking dishes.

With an electric mixer in a large bowl beat the egg whites until soft peaks form. Gradually add remaining sugar beating until sugar dissolves and firm peaks form.

Spoon meringue mixture on to of the rhubarb mixture and bake for about 10 minutes or until meringue top is golden yellow.

Komentarai

  1. Save this for the rhubarb season. I love the meringue topping. Maybe I can try it with some frozen berries first.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Love that combo - sourish rhubarb with sweet meringue on top. Yum!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Looks good! Meringues are not that difficult to make, the key is a very clean bowl where you whip it and right temperature for the eggs.

    Hugs,

    Yelena

    AtsakytiPanaikinti
  4. I love rhubarb and this looks like a fabulous dessert!!! YUM!

    AtsakytiPanaikinti
  5. No more meringue fear for you Medeja. You did GREAT! Thanks for sharing...

    AtsakytiPanaikinti
  6. I love this combination of rhubarb and meringue, delicious idea :D

    Cheers
    Choc Chip Uru

    AtsakytiPanaikinti
  7. Something I never tasted before. Sounds so delicious!

    AtsakytiPanaikinti
  8. It looks like it turned out beautifully! I have never baked with rhubarb before. Will have to try it!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Hi Medeja,

    I like these puddings. These look very light and fruity! :D

    Zoe

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą