Šokoladinis Pyragas su Grietine/ Sour Cream Truffle Cake

Pagal/ Source ScientificallySweet

Tikrai skanus ir nesudėtingas šokoladinsi pyragas. Sodraus šokolado skonio, bet nepersaldus kas man labai patiko.


Produktai:

150 gr juodojo šokolado
0,25 stiklinės (56 gr) sviesto
1 stiklinė (200 gr) cukraus
2 dideli kiaušiniai, kambario temperatūros
0,25 a.š. druskos
0,5 stiklinės (118 ml) riebios grietinės
1 a.š. vanilės ekstrakto
95 gr miltų
Kakavos pabarstymui

Gaminimo procesas:

Orkaitę įkaitinti iki 180C. Iškloti kepimo popieriumi 20x20 cm kepimo formą (aš naudojau 20 cm apvalią).

Ištirpinti kartu sviestą ir šokoladą mikrobangų krosnelėje arba dubenyje virš puodo su verdančiu vandeniu. Leisti šiek tiek pravėsti.

Vidutiniame dubenyje suplakti kiaušinius, cukrų ir druską iki tirštos šviesios masės. Įmaišyti grietinę, vanilę ir šokoladą. Ant viršaus užsijoti miltus ir išmaišyti kol viskas susimaišys.

Supilti tešlą į formą ir kepti ne ilgiau nei 25 minutes. Pyrago kraštai turėtų būti pakilę, bet vidurys šiek tiek minkštas ir patikrinus iešmeliu jis abkibtų keliais trupiniais.

Pyragą atvėsinti ant grotelių, tuomet palikti 2 valandoms šaldytuve (vientisai tekstūrai gauti). Prieš patiekiant pabarstyti kakava.


Really delicious and simple chocolate cake. it  has rich chocolate flavor, but is not too sweet, I really liked that.
 

Products:

150 gr dark chocolate
0,25 cup (56 gr) butter
1 cup (200 gr) sugar
2 large eggs, room temperature
0,25 tsp salt
0,5 cup (118 ml) full-fat sour cream
1 tsp vanilla extract
95 gr flour
Cocoa for dusting

Method:

Preheat the oven to 180C. Lined 20x20 cm baking form (I used a 20 cm round form) with baking paper.

Melt together the butter and chocolate in the microwave or in a bowl over a pan with boiling water. Allow mixture to cool slightly.

In a medium bowl beat the eggs, sugar and salt until thick and pale. Mix in the cream, vanilla and melted chocolate. Sift the flour on top and mix until incorporated.

Pour the batter into prepared form and bake for no longer than 25 minutes. The edges of the cake should be risen, but a middle still little soft and wooden skewer inserted comes out with a few crumbs.

Cool the cake on a wire rack, then leave for 2 hours in the refrigerator (for the smooth texture). Before serving dust with cocoa.

Komentarai

  1. Looks delicious, Medeja:) I've been craving a simple Chocolate Cake ever since I got home. I may just need to "whip" this simple, yummy cake up, NOW!

    Thanks for sharing, Medeja...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Hi Medeja,

    When you said sour cream... I know that this cake is very moist and heavenly!

    Zoe

    AtsakytiPanaikinti
  3. Looks very moist and delicious. I love a good chocolate cake, any time!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Atsakymai
    1. Oh! You are back in Bosnia! I hope you are having a great time :)

      Panaikinti
  5. lately I feel like eating chocolate cakes, another recipe worth trying!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sometimes a simple, elegant chocolate cake is the perfect choice!

    AtsakytiPanaikinti
  7. I love simple little cakes like this, especially when they're chocolate <3

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą