Pindi chole/ Avinžirniai kaimiškai/ Country style chickpeas

Niekaip nesuprantu kodėl lietuviškai avinžirniai yra avinų žirniai, o angliškai jie jau yra viščiukų (chick) žirniai (peas)?

Šiandienai dar vienas receptas iš Šiaurės Indijos Punjab'o regiono. Mūsų mėgstami avinžirniai kaimiškai (pind reiškia kaimą).



Porcijos: 3-4

Gaminimo laikas: apie 30 min.

Produktai:

1 stiklinė avinžirnių
1 a.š. arbatos lapeliš arba 1 arbatos maišelis
1 a.š. imbiero pastos
1 svogūnas
3-4 skiltelės česnako
2 žalieji čili pipirai
3 vidutinio dydžio pomidorai
2 a.š. maltos kalendros
1 a.š. kumino sėklų
0,5 a.š. ciberžolės miltelių
0,5 a.š. mango miltelių
2 v.š. smulkintų kalendros lapų
1 a.š. channa masala (arba garam masala)prieskonių
Aliejaus kepimui
Druskos pagal skonį

Gaminimo procesas:

Avinžirnius pamirkyti 6 val. arba per naktį. Sudėti avinžirnius į puodą, užpilti maždaug 6 stiklinėmis vandens, įdėti druskos, įmesti arbatos pakelį arba medvilnėje užrištas arbatžoles. Virti avinžirnius kol bus pilnai išvirę, jei pakankamai išmirkyti maždaug 30 min. Nupilti vandenį nuo išvirusių avinžirnių, pasiliekant vieną stiklinę nuoviro.

Įkaitinti puode aliejų, sudėti kumino sėklas ir pakelti, tada sudėti ir apkepti smulkintą svogūna, česnaką, imbierą ir žaliuosius čili. Sudėti pomidorus, kalendrą, ciberžolę, mango miltelius ir druską. Viską pakepinti ant nedidelės ugnies kol masė taps vientisa ir sutirštės.

Sudėti į pomidorų masę avinžirnius, pusę stiklinės nuoviro ir kalendros lapus, pasiliekant šiek tiek papuošimui. Viską išmaišyti ir ant nedidelės ugnies pavirti apie 10-15 min. Jei norisi skysčiau galima įpilti daugiau nuoviro. Prieš nuimant nuo ugnies sudėti channa masala (arba garam masalą). Užbarstyti kalendros lapais ir patiekti.


I can not understand why in Lithuanian chickpeas are called peas of sheep (avinas- sheep, žirniai- peas)and in English it's peas of chicks?

Today we have another recipe from North India Punjab region. And this is one of our favourite Indian recipes so called country style chickpeas (Pind means village).

Servings: 3-4

Cooking time: about 30 minutes.

Products:

1 cup chickpeas
1 tsp tea leaves or 1 tea bag
1 tsp ginger paste
1 onion
3-4 cloves of garlic
2 green chilies
3 medium tomatoes
2 tsp coriander powder
1 tsp cumin seeds
0.5 tsp turmeric powder
0.5 tsp dry mango powder
2 tbsp chopped coriander leaves
1 tsp Channa masala (or garam masala)
Oil for frying
Salt to taste

Method:

Soak chickpeas for 6 hours or overnight. Add chickpeas to the pan, pour in six glasses of water, add salt, add in tea bag or tied in a muslin cloth tea leaves. Cook the chickpeas until they are fully cooked, it takes around 30 minutes. Drain water, keep 1 glass of the water aside, for adding some to the gravy.

Preheat oil in a pan, add cumin seeds, fry them for few seconds, then add chopped onions, garlic, ginger and green chilies. Fry everything till onion turns light brown. Then add finelly chopped tomatoes, coriander powder, turmeric, mango powder and salt. Fry everything on low heat until the mixture becomes thickens and oil starts to separate.

Add chickpeas to tomato mixture, half a glass of water from the chickpeas, coriander leaves, reserving some for garnishing. Mix everything and simmer on a low heat for about 10-15 minutes. If you want more gravy you can add more water. Before removing from heat add Channa masala(or garam masala). Garnish with coriander leaves and serve.

Komentarai

  1. The jar of beer is missing in the picture :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. I came across your site from the foodieblogroll and I'd love to guide chickpeas widget at the end of this post so we could add you in our list of food bloggers who blogged about chickpeas recipe,Thanks!

    AtsakytiPanaikinti
  3. O ką duoda arbata avinžirniams? labai netikėta, kad juos virti su arbata reikia. Gaila, kad džiovito mango nežinočiau kur ieškoti..gal parekomenduotum kuo jį pakeisti?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Avinzirnius net ne vienam recepte pastebejau kad verda su arbata, kodel net nezinau bet priduoda siek tiek aromato ir skonio. O mango miltelius nurodoma kieki galima pakeist pora saukstu citrinu sulciu.

    AtsakytiPanaikinti
  5. This looks really good. I love chickpeas and keep trying to find a recipe that will come close to the chickpeas I get at a local Kabob restaurant. I shall try your chickpeas because all the ingredients you have listed in your recipe makes it sound like a winner. :) Thanks, Ramona - curry and comfort

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą