Gajar Matar / Morkos su žirneliais/ Carrots with Green Peas

Orų prognozės šiandienai rodė +33 laipsnius šilumos, todėl susiruošėm į gamtą. Iškylauti buvo įtartinai karšta, todėl grįžę patikrinom ir sužinojom, kad lauke +38.. Ne pirmas kartas, be to su oru taip jau yra, kad tiksliai nuprognozuoti sunku, bet apsirikti net 5 laipsniais.. Spėkit kiek laipsnių žadama rytojui.. +33..



Porcijos: 3-4

Gaminimo laikas: 30 min.

Produktai:

5 vidutinio dydžio morkos (smulkintos)
1 stiklinė žaliųjų žirnelių
1 a.š. kumino sėklų
2 a.š. maltos kalendros
1 a.š. imbiero pastos
Žiupsnelis asafetidos
0,5 a.š. raudonųjų čili miltelių
0,5 a.š. džiovintų mango miltelių
0,5 a.š. garam masala prieskonių
100 gr. pomidorų pastos
Aliejaus kepimui
Druskos pagal skonį

Gaminimo procesas:

Puode įkaitinti aliejų, sudėti kumo sėklas ir asafetidą. Palaukti kol kumino sėklos pradės sproginėti, tada sudėti imbierą, pakepti apie minutę.

Sudėti morkas, maltą kalendrą, raudonųjų čili miltelius, druską. Pakepti maišant apie 3 minutes. Sudėti žirnelius, išmaišyti viską ir uždengus ant nedidelės ugnies pavirti apie 10 min. arba kol daržovės suminkštės, kartais pamaišant.

Sudėti pomidorų pastą, garam masalą, mango miltelius, gerai išmaišyti. Ir galima patiekti papuošus smulkintais kalendros lapais.


Weather forecast for today showed +33 degrees Celsius, so we decided to go to have picnic in nature. It was suspiciously hot, so after coming back we checked and got to know that it is.. +38. It is not the first time, besides it is difficult to accurately forecast weather, but to be wrong about 5 degrees.. Guess wht forecasts shows for tomorrow.. +33 ..

Servings: 3-4

Cooking time: 30 mins.

Products:

5 medium carrots (chopped)
1 cup green peas
1 tsp cumin seeds
2 tsp ground coriander
1 tsp ginger paste
Pinch of asafetida
0.5 tsp red chili powder
0.5 tsp dried mango powder
0.5 tsp garam masala
100 gr. tomato paste
Oil for frying
Salt to taste

Method:

Heat the oil in a pan, add cumin seeds and pinch of asafetida. Fry for about 10 seconds, then add ginger, fry it for a minute.

Add the carrots, coriander powder, red chili powder, salt. Fry everything stirring for about 3 minutes. Add peas, stir and cover, cook everything on a low heat for about 10 minutes or until vegetables are tender, stirring occasionally.

Add tomato paste, garam masala, mango powder, mix everything well. And dish can be served, garnished with some chopped coriander.

Komentarai

  1. That's warm weather! This dish does sound great for a picnic though. The mango powder and garam masala sound great in it!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Wow! What a healthy dish with these spices! I love it!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Your vegetable casserole looks wonderful. The colors are perfect to brighten a winter table. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    AtsakytiPanaikinti
  4. Lisa, this dish is good for lunch, dinner or even making sandwiches :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. zerrin, thanks :) it's really healthy and tastes nice with those spices :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Mary, thank you :) those colors brightened summer table too :) Have a great day

    AtsakytiPanaikinti
  7. I love carrot and green pea combo especially when served with rice! Nice job on this way Medeja :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Mateja, thanks :) its good to use leftovers next day for sandwich too :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. This looks great! All your recipes look packed with flavor and I can't wait to read more!

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą