2011 m. kovo 27 d., sekmadienis

Nan Khatai/Butter cookies with semolina/Sviestiniai sausainiai su manais

Kodėl man patinka nan khatai (indiški sviestiniai sausainiai su manais)? Tikriausiai todėl, kad jie traškūs, su kardamono prieskonių ir labai sunku sustoti juos valgius su kava arba arbata.



Gaminimo laikas: apie 30 min.

Vienetai: 15-20

Produktai:

0,5 stiklinės manų kruopų
0,5 stiklinės miltų
0,5 a.š. kepimo miltelių
0,5 stiklinės sviesto
0,5 stiklinės cukraus
0,4 a.š. malto kardamono


Gaminimo procesas:


Kambario temperatūros sviestą ištrinti su cukrumi. Sumaišyti miltus, kepimo miltelius, manų kuopas, kardamoną ir sudėti į sviesto masę. Viską gerai išminkyti.

Tešlą padalinti į nelabai didelius rutuliukus, juos šiek tiek suploti ir išdėlioti ant riebalais išeptos kepimo skardos. Galima ant viršaus įspausti riešutą arba pabarstyti kapotais riešutais.

Kepti įkaitintoje +175C orkaitėje apie 10-15 min., kol sausainiai taps gelsvai rusvos spalvos. Išėmus iš orkaitės leisti atvėsti sausainiams apie 3-5 min. prieš išimant juos iš kepimo skardos.


Why I like nan khatai (Indian butter biscuits with semolina)? Probably because they are crunchy, with cardamom and very addictive, just perfect with tea o coffee.

Cooking time: about 30 minutes.

Quantity: 15-20

Products:

0.5 cup semolina
0.5 cup flour
0.5 tsp baking powder
0.5 cup butter
0.5 cup sugar
0.4 tsp cardamom powder

Method:

Let the butter come to the room temperature, then beat it with sugar till it becomes light in color and sugar dissolves. Mix flour, baking powder, semolina, cardamom and add it to butter mixture. Knead the dough until dough is smooth.

Divide the dough into little balls, flatten them slightly and arrange on a greased baking sheet. You can sprinkle with chopped nuts.

Preheat oven till +175 C and bake for about 10-15 minutes until cookies become light yellow in color. Once you take it out of the oven leave it for 3-5 minutes before taking them out of the baking tray.

20 komentarų:

  1. Kaip jūs tiek daug namie gaminate? Aš nustebusi...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tai, kad negaminant namie butu labai brangu valgyt :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. They sound lovely! I've never cooked with semolina but I lOVE cardamom so maybe I should start!

    AtsakytiPanaikinti
  4. I made a recipe using cardamon yesterday too, these look so delicate and lovely.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Beautiful!! Love that you used cardamom...mmmmm!

    AtsakytiPanaikinti
  6. I saw nan katai and I went .. WHAT ???!!! it's late night .. i should be in bed, but i couldn't ignore this.. MY FAV FAV !! Thanks for sharing :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. foodblogandthedog, these cookies are delicious and addictive, so dont know if its worth to start making them :D

    AtsakytiPanaikinti
  8. Beloved Green, thanks. I remember your lovely blueberry cake with cardamom :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Kate, yes they had a very nice cardamom flavor :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Kankana, always welcome, I love them, most addictive cookies :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Crisp and buttery...wow, these sound fantastic! Happy Monday, my friend~

    AtsakytiPanaikinti
  12. Lizzy, these cookies are fantastic :)
    Thank you, have a great week

    AtsakytiPanaikinti
  13. These sound delicious! I'll bet the semolina flour makes them extra delicate and fine textured. I love the addition of the cardamom!

    AtsakytiPanaikinti
  14. Amy, they were so crunchy and lovely.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Awesome recipe. Bookmarked this for later use. Thank you so much.
    Kristy

    AtsakytiPanaikinti
  16. Kristy, I hope you will like it too :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. I LOVVEEEE NANKATAI
    true it's a great Indian fave. thank you for sharing!

    AtsakytiPanaikinti
  18. Thoma, who doesnt love them! They are so good and so addictive :)

    AtsakytiPanaikinti
  19. Aš kepiau šiuos sausainius, bet man jie gavosi siaubingai kieti. Ar taip turi būti?

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...