2013 m. gegužės 6 d., pirmadienis

Pyragas su Datulėmis ir Graikiškais Riešutais/ Date and Walnut Loaf

Pagal/ Source Recipictory

Šis pyragas vienas iš tų kurio paragavus sunku sustoti. Laimingo atsitiktinumo dėka pamačiau receptą kaip tik tuo metu kai turėjau nedidelį graikiškų riešutų ir džiovintų datulių likutį.

Nors pyrago originaliame recepte sakoma, kad atvėsusį jį reikia suvynioti į plėvelę ar foliją ir palaikyti taip kelias dienas nesusilaikiau ir atsipjoviau dar šilto.. O paskui jau supjausčiau ir likusį. Jei kam nors pavyks atsispirti pagundai ir išlaikyti jį suvyniotą 2 dienas, praneškite ar buvo skanu (Kažkodėl netikiu kad kam nors tai pavyks).

Gabaliukai:16

Produktai:

200 gr. džiovintų datulių pjaustytų smulkiais gabaliukais
1 a.š. kepimo sodos
Žiupsnelis druskos
300 ml karšto vandens
100 gr. sviesto pjaustyto gabaliukais
280 gr. miltų (persijotų)
1 a.š. kepimo miltelių
50 gr. smulkintų graikiškų riešutų
100 gr. Muscovado Cukraus (naudojau paprastą rudąjį cukrų)
1 kiaušinis, suplaktas
2 v.š. rudojo cukraus


Gaminimo procesas:

Datules sumaišyti su soda ir druska. Užpilti karštu vandeniu ir palikti atvėsti.

Orkaitę įkaitinti iki 180C, ištiesti kepimo formą kepimo popieriumi.

Rankomis sutrinti sviestą su miltais kol gausis trupiniai. Įmaišyti riešutus ir cukrų. Miltų masę ir kiaušinį įmaišyti į datules. Elektriniu plaktuvu viską gerai išplakti. 

Supilti tešlą į paruoštą formą, pabarstyti ruduoju cukrumi ir kepti 1 val. - 1 val. 15 min. kol patikrinus mediniu iešmeliu jis nebebus aplipęs tešla. Atvėstinti formoje 5 minutes, tada išimti ir pabaigti vėsinti ant grotelių.

Originaliame recepte nurodyta suvyniojus į plėvelę ir prieš valgant palaikyti 1-2 dienas.
Bet nežinau ar taip skanu, kadangi kvepėjo taip skaniai, kad pradėjau valgyti vos pavėsusį.



This loaf is one of those addictive ones that after trying is just impossible to stop. I was lucky to see this recipe when I had a leftover dried dates and walnuts. 

Though the original recipe says that it needs to be wrapped and left for 1-2 days after cooled, I cut it when it was still warm tried it.. And then just cut the rest. If anyone can resist the temptation and keep it wrapped for 2 days please let me know how does it taste then (Somehow I do not believe that anyone would be able to resist).




Servings: 16
 

Products:

200 gr. dried dates chopped into small pieces
1 tsp baking soda
Pinch of salt
300 ml hot water
100 gr. butter cut into pieces
280 gr. flour (sifted)
1 tsp baking powder
50 gr. chopped walnuts
100 gr. Muscovado sugar (I used brown sugar)
1 beaten egg
2 tbsp brown sugar
 

Method:Mix dates mixed with baking soda and salt. Pour hot water and leave to cool.

Preheat the oven to 180C, line baking form with baking paper.

With your fingers rub butter with the flour until you get crumbs. Stir in walnuts and sugar. Add flour mixture and egg mixed into dates. With an electric mixer beat everything well.

Pour the batter into the prepared form, sprinkle brown sugar on top and bake for 1 hour. - 1 hr. 15 minutes or until wooden toothpick inserted comes out clean. Leave loaf in a form for 5 minutes, then remove and finish cooling on a wire rack.

The original recipe said to wrap cake and keep for 1-2 days before eating.

I do not know how did it taste after a day, it smelled so good that I started eating it while it was still warm. 

28 komentarai:

  1. I can't impossibly say no too. My fav flavors like walnuts and dates are inside, another plus point why I am loving it.

    AtsakytiPanaikinti
  2. I can tell this is a really moist and delicious cake.

    AtsakytiPanaikinti
  3. I never can wait for my bakes to cool off-))) They are the best when they are warm-))) Looks very good!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. It was very good. I also usually can't wait for anything baked to cool :) And especially when it smells so good.

      Panaikinti
  4. Walnuts and dates sound a perfect combination! So good to go with a cup of coffee :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. It was really great with coffee :) everyone enjoyed it :)

      Panaikinti
  5. Love the dates and walnuts!! A little sweetness and a little crunch!!! Yum!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Trust me, it is one of the best loaf ever! :)

      Panaikinti
  6. This sounds awesome! I love walnuts and dates. I'm with you - I love warm baked goods. Waiting is just too hard!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Especially some baked things that smell so good and just tempt straight from the oven :)

      Panaikinti
  7. A perfect flavour combo in this dessert :D

    Cheers
    CCU

    AtsakytiPanaikinti
  8. beautiful bake.. awesome flavours :D

    AtsakytiPanaikinti
  9. You're right,Medeja,this is a real temptation.Ilove walnuts..
    cheers,violeta

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. I think you would enjoy this cake then :)

      Panaikinti
  10. Perfect teat time cake, dense with fruits, what not to like!

    AtsakytiPanaikinti
  11. I like baking with dates too. They are great with their natural sweetness. Your date loaf with walnut looks very yummy!

    AtsakytiPanaikinti
  12. this looks great wish I had it with my morning coffee :-)

    AtsakytiPanaikinti
  13. I completely understand you had to eat it all Medeja. Dates with brown sugar, it´s truly an irresistible combination!

    AtsakytiPanaikinti
  14. This looks so good, it wouldn't last 2 days in my house either :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...