2014 m. kovo 13 d., ketvirtadienis

Kivių Želė/ Kiwifruit Jellies

Pagal žurnalą/ Source magazine Recipes+

Pirmą kartą išbandžiau želė ne iš pakelio, o iš šviežių vaisių (ar uogų? nežinau tiksliai kas yra kiviai, reiks pasidomėt vėliau). Ir nors želė neatrodo tokia idealiai skaidri, bet ji tikrai skanesnė. Man asmeniškai buvo šiek tiek perdaug cukraus, nors buvo kam kaip tik labai tiko.




Porcijos: 4- 6

Produktai:

1 stiklinė kivi gabaliukų
0,5 stiklinės smulkaus cukraus
1 v.š. žaliosios citrinos sulčių
1 v.š. želatinos

Gaminimo procesas:

Kivi vaisius virtuviniu kombainu sutrinti į tyrę. Puode ant vidutinės ugnies nuolat maišant užvirti 1 stiklinę vandens su 0,5 stiklinės cukraus. Pavirti 2 minutes.

Sudėti trintus kivi ir žaliosios citrinos sultis. Nuimti nuo ugnies ir palikti 5 minutėms pravėsti. Želatiną išbarstyti ant kivi mišinio ir išmaišyti kol želatina ištirps. Tuomet nusunkti mišinį ir padalinti į taures. Šaldyti apie 6 valandas arba kol želė sustings.

 
For the first time I tried making jelly from scratch using real fruit (is kiwi a fruit or berry?) instead of making it from sachet.  Although this jelly does not look that perfect clear like the ones, but it certainly tastes better. I personally thought that there was a little bit too much sugar, although there was somebody who loved the way it was. 
 
Servings: 4-6

Products:

1 cup kiwifruit, chopped
0.5 cups caster sugar
1 tbsp lime juice
1 tbsp powdered gelatine

Method:

Puree kiwifruit in a food processor. On the medium heat bring to a boil 1 cup of water with 0.5 cups of sugar, mixing it until sugar is dissolved. Boil for 2 minutes.

Add pureed kiwi and lime juice. Remove from heat and leave for 5 minutes to cool a bit. Sprinkle gelatine over kiwifruit mixture and stir until gelatin is dissolved. Then strain the mixture and divide it into serving glasses. Chill about 6 hours or until the jelly sets.

15 komentarų:

  1. Medeja,
    Kiwi Jelly sounds divine, and I would like some on my toast this morning:) Thanks for sharing.

    AtsakytiPanaikinti
  2. So very delicious! Homemade jellies are so much nicer than store bought.
    Beautiful dear Medeja.

    Blessings, Catherine xo

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Thanks, Catherine. I agree home made tastes better.

      Panaikinti
  3. Looks so refreshing! I love fresh fruits in jelly form. I might even turn these into mini popsicles this summer.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sometimes for a change it is nice to have fruit in some different form :)

      Panaikinti
  4. O sako, kad kiviai ir ananasai trukdo sustingti želei. Na matau įrodei kitaip ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai želei iš pakelio kiviai trukdo stingti, bet iš kivių pasirodo galima padaryt želė :)

      Panaikinti
  5. Hi Medeja , love this jelly recipe so easy so I will add this one on my to do list . Thanks so much for sharing :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. It always better to make a homemade jello, it's much healthier and delicious. Don't worry if it is not too clear, I bet it taste just amazing-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. I just found out that it is really not that difficult to make it at home and tastes much better :)

      Panaikinti
  7. I have never had a kiwi jelly...must be very delicious!

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...