2014 m. balandžio 7 d., pirmadienis

Avinžirnių Miltų Krekeriai su Saulėgrąžomis/ Chickpea Flour Crackers with Sunflower Seeds

Pagal/ Source EmilieAndLeasSecrets

Kilogramas avinžirnių miltų man paprastai gana lėtai naudojasi. Niekam išskyrus tandoori vištienai jų nenaudoju. Todėl pasidarė labai smalsu, kai radau šį krekerių receptą. Šie krekeriai skanūs ir panašiai kaip traškučiai ar riešutai suvalgius kelis gana sunku sustoti..

Pastaba būtų tik tokia, kad pagal produktų kiekį originaliame recepte man buvo gerokai permažai aliejaus, todėl patarčiau aliejų ir vandenį dėti po truputį kol gausis kočiojama tešla.


Vienetai: apie 20

Produktai:

150 gr. avinžirnių miltų
50 gr. saulėgrąžų sėklų
2 v.š. kumino sėklų
4 v.š. alyvuogių aliejaus
0,5 a.š. druskos
Šalto vandens

Gaminimo procesas:

Orkaitę įkaitinti iki 200C. Iškloti kepimo skardą kepimo popieriumi.

Sumaišyti kartu avinžirnių miltus, druską ir alyvuogių aliejų. Minkant po truputį įpilti vandens kol gausis vientisa tešla, kurią galima kočioti.

Iškočioti tešlą ant kepimo skardos (maždaug 3 mm storumo). Užbarstyti saulėgrąžų ir kumino sėklas ir pakočioti, kad sėklos įsispaustų į tešlą. Supjaustyti į norimos formos krekerius.

Kepti apie 20-25 minutes. Išėmus iš orkaitės pilnai atvėsinti.


Kilogram of chickpea flour I usually use for a very long time. The only recipe I use it for is tandoori chicken. That's why I became very curious when I found this recipe of chickpea crackers. These crackers are not just tasty but also very addictive. 
Note, when I tried making them using the quantities given in the original recipe there was not enough oil, so I would suggest to add oil and a little water gradually until you get the dough that cane be rolled.


Makes: about 20 crackers

Products:

150 gr. chickpea flour
50 gr. sunflower seeds
2 tbsp cumin seeds
4 tbsp olive oil
0.5 tsp salt
Cold water

Method:

Preheat oven to 200C. Line baking tray with baking paper.

Mix together chickpea flour, salt and olive oil. Kneading add little water at a time until a you get a smooth dough, which can be rolled.

Roll the dough straight on a baking tray (about 3 mm thick). Sprinkle with sunflower and cumin seeds and roll again to press in the seeds into the dough. Cut into desired shape crackers.

Bake for about 20-25 minutes. After removing out of the oven cool completely.

12 komentarų:

  1. How I wish you could send me a jar of this little snack ! Yummmm.....
    Enjoy & have a great week ahead dear.
    Blessings, Kristy

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Thanks, Kristy! I wish I could share more than just a photo :)

      Panaikinti
  2. These crackers look wonderful! Lovely use of chickpea flour :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Beautiful homemade crackers! I love that you added seeds on the top!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. I guess those seeds make them even more delicious :)

      Panaikinti
  4. Wonderful recipe and your photos look like a magazine spread! I'm sure all my gluten-free friends would love for me to make these! Will keep them in mind for future!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Thanks, Christina! :) I hope you will treat your friends with these crackers :)

      Panaikinti
  5. Hi Medeja,

    Pardon me that I have never bake with chickpea flour before... I think your savoury chickpea crackers sounds interesting and delicious!

    Zoe

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. This was the first baked thing with chickpea flour that I have tried myself :) really worth it.

      Panaikinti
  6. I have a whole bag of chickpea flour that I've never used, and now I finally have something to do with it! These crackers sound great!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Yeah, I think this is a great way to use chickpea flour :)

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...