2014 m. gegužės 2 d., penktadienis

Meduolinis Pyragas su Cinamoniniu Užpilu/ Gingerbread Cake with Cinnamon Glaze

Pagal/ Source ScientificallySweet

Meduoliai man nesiasocijuoja išimtinai su Kalėdomis. Man jie taip patika, kad galiu juos valgyti ištisus metus ir įvairiomis formomis. Po meduolinių keksiukų, meduolinių blynų ir pačių meduolių atėjo eilė meduoliniam pyragui.
Pyragas taip paprastai pagaminamas, bet toks skanus.. kad nesakysiu kiek jo suvalgiau pati viena. 


Produktai:

235 gr miltų
3/4 a.š. kepimo sodos
1/4 a.š. druskos
1 1/2 a.š. malto imbiero
1 a.š. cinamono
1/8 a.š. muskato riešuto
1/8 a.š. maltų gvazdikėlių
113 gr. sviesto, kambario temperatūros
1/2 stiklinės rudojo cukraus
1 didelis kiaušinis, kambario temperatūros
1/3 stiklinės melasos (aš dėjau klevų sirupą)
2/3 stiklinės pieno

Užpilui:

3 v.š. pieno
4 v.š. sviesto, kambario temperatūros
1/2 stiklinės rudojo cukraus
1 v.š. auksinio sirupo
1/8 a.š. cinamono

Gaminimo procesas:

Orkaitę įkaitinti iki 180C. 20 cm apvalią formą ištepti riebalais. Į vidutinį dubenį persijoti miltus, kepimo sodą, druską ir prieskonius.

Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakti sviestą ir rudąjį cukrų iki purios masės (maždaug 2 minutes). Įmušti kiaušinį ir vėl išplakti. Sudėti melasą ir vėl viską išplakti iki vientisos masės. Plakant sudėti 1/3 miltų, tuomet supilti pusę pieno. Tuomet pusę likusių miltų ir likusį pieną. Galiausiai sudėti likusius miltus ir išplakti kol gausis vientisa, tiršta tešla.

Sudėti šaukštu tešlą į paruoštą formą. Kepti apie 40-45 minutes arba kol patikrinus mediniu iešmeliu jis nebeaplips tešla. Išėmus iš orkaitės leisti šiek tiek pravėsti formoje, tuomet perkelti ant grotelių ir pabaigti vėsinti.

Užpilui pieną ir 1 v.š. sviesto ištirpinti nedideliame puode ant vidutinės ugnies. Sudėti rudąjį cukrų, auksinį sirupą, prieskonius ir druską ir maišyti kol ištirps. Ugnį padidinti iki vidutinės ir užvirti užpilą. Nuolat maišant pavirti apie 8 minutes. Supilti į nedidelį dubenį ir pilnai atvėsinti. Sudėti likusius 3 šaukštus sviesto į atvėsusį mišinį ir elektriniu plaktuvu išplakti iki vientisos masės. Paskleisti ant atvėsinti pyrago ir iškart patiekti.

Pastaba: laikantis instrukcijų man užpilas nesigavo, kadangi atvėsęs sirupas perdaug sutirštėjo. Manau kitą kartą paprasčiausiai visą sviestą ištirpinsiu kartu.


I don't think that gingerbread is only for Christmas season. I like them so much that I can eat them (and I do) all year round and in different forms. After gingerbread muffins, gingerbread pancakes and gingerbread it is turn for the gingerbread cake. 
This gingerbread cake is so easy to make, but is so delicious.. so I will not tell you how much of it I ate just by myself.



Products:

235 gr flour
3/4 tsp baking soda
1/4 tsp salt
1 1/2 tsp ground ginger
1 tsp cinnamon
1/8 tsp nutmeg
1/8 tsp ground cloves
113 gr. butter, room temperature
1/2 cup brown sugar
1 large egg, at room temperature
1/3 cup molasses (I used maple syrup)
2/3 cup milk

For the Glaze:

3 tbsp milk
4 tbsp butter, room temperature
1/2 cup brown sugar
1 tbsp golden syrup
1/8 tsp cinnamon

Method:

Preheat the oven to 180C. Grease 20 cm round baking form. In a medium bowl sift together flour, baking soda, salt and spices.

In another bowl with an electric mixer beat together butter and brown sugar until fluffy (about 2 minutes). Beat in the egg and beat again. Add molasses again beat everything until smooth. Beating on low speed add 1/3 of the flour, then add half of the milk. Then add half of the remaining flour and remaining milk. Finally, add the remaining flour and beat until dough is smooth and thick.

Spoon the batter into the prepared baking form. Bake for about 40-45 minutes or until a wooden skewer inserted comes out clean. Removed from the oven and let it cool a bit before taking out of the form, cool completely on a wire rack.

For the glaze, in a small pan melt 1 tablespoon of butter and milk. Add brown sugar, golden syrup, spices and salt and mix until dissolved. Increase the heat to medium and bring the mixture to the boil. Simmer stirring constantly for about 8 minutes. Pour into a small bowl and cool completely. Add the remaining 3 tablespoons of butter to the cooled mixture and beat with an electric mixer until smooth. Spread over the cooled cake and serve immediately.

Note: I was following instructions, but after cooling mixture became too thick. I think next time I will just simply melt all the butter. Instead of adding at the end and beating.

20 komentarų:

  1. Manau tas užpilas cinkelio prideda :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai taip, be jo manau pyragas būtų skanus, bet sausokas :)

      Panaikinti
  2. Gingerbread is dee..li..cious any time of year, Medeja and yours looks yummy! Thanks so much for sharing...

    AtsakytiPanaikinti
  3. I bet you I could eat a whole bunch of that cake by myself too! I love all the spices in gingerbread!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. I am glad I am not the only one, Christin :)

      Panaikinti
  4. Don't worry. I think I could have eaten the whole thing myself. This looks so good!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Knowing that really makes me feel better:D

      Panaikinti
  5. I am totally with you! I actually just baked a batch of ginger cookies because I love them. This looks so delicious!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Thanks Angie :) Do you have a recipe for those cookies in your blog? ;)

      Panaikinti
  6. Totalmente delicioso cake con glasé me gusta,abrazos

    AtsakytiPanaikinti
  7. I agree with you!!! Gingerbread should be enjoyed year round. This cake looks amazing!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Thanks, Zainab :) I am trying to enjoy it all year :D

      Panaikinti
  8. Žinok bandysiu! Tik bijau dėl tos glazūros. Kažin kodėl nesigavo. O jis be glazūros skanus? Nesausas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man vėstant karamelė pastingo ir nelabai išsiplakė. Nors gal reikėjo nelaukt ilgai kol visiškai atvės.. Be glazūros skanus, bet nelabai saldus ir sausokas būtų. Vis dėl to daryčiau su glazūra ir kitą kartą :)

      Panaikinti
    2. Išbandžiau! Gavosi super pyragas ir karamelė man gavosi. Pas tave lietuviškam vertime šiek tiek netikslumų yra glazūros aprašyme. Rašai, kad visad virti ant vidutinės ugnies, bet pagal orginalų receptą iš pradžių reikia virti ant lėtos, vėliau ant vidutinės. Gal todėl tau nesigavo karamelė, ant per didelės ugnies virei?

      Va mano pyragiukas:

      http://bakingsecrets.blogspot.co.uk/2014/05/gingerbread-cake-with-cinnamon-butter.html

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...