2014 m. birželis 27 d., penktadienis

Razinų Pyragas su Karamelės Padažu/ Sultana Cake with Toffee Sauce

Pagal žurnalą/ magazine Recipes+

Kam pyrago su daug daug razinų ir karameliniu padažu? Bent man tai jo tikrai nemažai reikės, kelių didelių gabaliukų užbaigti sunkiai savaitei. Ir pasistiprinti prieš ne ką ne lengvesnį savaitgalį.
Man ir tiem kas ragavo (su kuriais vis dėl to pasidalinau iš gerumo) pyragas labai patiko, nes visi pasitaikė razinų mėgėjai.



Produktai:

2 stiklinės razinų, smulkiai pjaustytų
1 a.š. kepimo sodos
2 a.š. vanilės ekstrakto
160 gr. + 80 gr. sviesto, kambario temperatūros
0,75 stiklinės + 1,5 stiklinės rudojo cukraus
3 kiaušiniai, kambario temperatūros
1,75 stiklinės miltų
1 a.š. kepimo miltelių
2 a.š. imbiero miltelių
300 ml grietinėlės

Gaminimo procesas:

Orkaitę įkaitinti iki 180C. Ištepti riebalais 20 cm apvalią kepimo formą.

Razinas su 2 stiklinėmis vandens sudėti į puodą ir užvirti ant vidutinės ugnies. Sudėti kepimo sodą, išmaišyti ir nuimti puodą nuo ugnies. Atvėsinti nuolat pamaišant, sudėti vanilę ir išmaišyti.

Elektriniu plaktuvu išplakti kartu sviestą su cukrumi iki šviesios kreminės masės. Po vieną nuolat plakant įmušti kiaušinius. Įmaišyti persijotus miltus, kepimo miltelius, imbierą ir razinų mišinį. Supilti tešlą į paruoštą formą, išlyginti viršų ir kepti apie 1 val 15 minučių arba kol viduty įbedus medinį iešmelį jis nebeaplips tešla.

10 minučių palikti formoje, tuomet išimti iš formos ir šiek tiek atvėsinti.

80 gr. sviesto sudėti kartu su 1,5 stiklinės cukraus ir grietinele į vidutinį puodą ant nedidelės ugnies. Maišant pavirti 3 minutes arba kolo cukrus ištirps. Užvirti. Pavirti apie 3 minutes arba kol padažas patirštės.

Pyragą supjaustyti gabaliukais ir patiekti su karamelės padažu ir ledais.


What cake with lots of raisins and toffee sauce? At least I need few big slices with a lot of sauce to finally end this work week. And to prepare for the weekend that won't be much easier.   
Me and those who tried it (lucky ones with whom I have shared this cake) liked the cake because we all were raisin lovers.



Products:

2 cup sultanas, finely chopped
1 tsp baking soda
2 tsp vanilla extract
160 gr. + 80 gr. butter, at room temperature
0.75 cups + 1.5 cups brown sugar
3 eggs, at room temperature
1.75 cups flour
1 tsp baking powder
2 tsp ginger powder
300 ml cream

Method:

Preheat the oven to 180C. Grease 20cm round baking form.

Place sultanas with 2 glasses of water in the pan and cook on medium heat until it becomes to a boil. Add the baking soda, stir and remove the pan from the heat. Cool, stirring constantly, add vanilla and mix.

Using an electric mixer beat together butter and sugar until light and creamy. One by one beating continuously beat in the eggs. Stir in the sifted flour, baking powder, ginger and raisin mixture. Pour the batter into the prepared form, level the top and bake for about 1 hour 15 minutes or until a wooden skewer inserted in the middle comes out clean.

Leave 10 minutes in the form, then remove and cool slightly on the wire rack.

Place together 80 gr. butter with 1.5 cups of sugar and cream in medium pan and cook on the low heat. Simmer for 3 minutes, stirring until sugar is dissolved. Bring it to the boil. Simmer for about 3 minutes or until sauce thickens.

Cut cake into pieces and serve with toffee sauce and ice cream.

16 komentarų:

  1. Mmm jauciu labai skanus. Panasus man i meduolini pyraga, kuri tiesiog ryte surijau :))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Keičiam razinas į slyvas ir imu :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. I made sutan's cream some time ago, I have never heard of such a cake, good to know:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Hi Madeja, your cake looks sooo much like the one my friend (who is in different country now) used to make. It looks so delicious, and all that sauce yum yum yum! If it was me I wouldn't share this beauty with many :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Thanks, Muna :) This cake is really good, I wonder what if I would soak sultanas in rum.. :D

      Panaikinti
  5. What a beautiful cake! And the toffee sauce pushes it over the top! YUM!

    AtsakytiPanaikinti
  6. This reminds me of my great grandmothers puddings. But the toffee sauce is so much better than the plain ones I ate! Good idea Medeja!

    AtsakytiPanaikinti
  7. A fantastic cake, Medeja. I would love a large slice with lots of toffee sauce.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Oh my, my mother used to make a delicious toffee sauce, too. This looks fabulous and I love the addition of sultana raisins. Beautiful, Medeja! Thanks for a great recipe and some lovely memories :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. I'm not a huge raisin lover but this cake looks so delicious I think I would gobble it up anyways :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...