2014 m. spalio 29 d., trečiadienis

Morkų ir Lęšių Sriuba/ Carrot& Lentil Soup

Pagal žurnalą/ Source magazine Recipes+

Man tokia tiršta ir soti morkų ir lęšių sriuba buvo pagrindinis patiekalas pietums. 
Aš viriau šiek tiek ilgiau, kad lęšia būtų minkštesni, todėl tikriausiai reikėjo įpilti dar +1 stiklinę vandens, ką supratau tik sutrynusi sriubą..kitąkart žinosiu.


Porcijos: 4

Produktai:

2 a.š. kumino sėklų
1 v.š. aliejaus
1 v.š. smulkinto imbiero
700 gr. morkų, smulkintų
0,75 stiklinės raudonųjų lęšių
3 daržovių sultinio kubeliai
Natūralaus jogurto ir naan duonos

Gaminimo procesas:

Kumino sėklas sudėti į įkaitintą keptuvę ir maišant pakepinti apie minutę kol pakvips.

Puode įkaitinti aliejų, sudėti imbierą ir maišant pakepinti apie minutę. Sudėti morkas, pakepinti maišant apie minutę. Tuomet sudėti lęšius, pusę kumino sėklų, sultinio kubelius ir 1,25 litro (5 stiklines) vandens. Užvirti. Virti ant vidutinės ugnies kartais pamaišant apie 20 minučių (aš viriau šiek tiek ilgiau, apie 30 min.)

Viską sutrinti iki vientisos masės. Pagal skonį įdėti druskos ir pipirų. Patiekti su jogurtu, apibarsčius likusiomis kumino sėklomis. Patiekti su naan duona.


This thick and filling carrot and lentil soup I had as the main dish for lunch. It was really satisfying.
I cooked it a little longer, to make the lentils more tender, so probably I should have added another + 1 glass of water. Unfortunately, I realized that after I blended the soup..so I will know for the next time.


Servings: 4

Products:

2 tsp cumin seeds
1 tbsp oil
1 tbsp grated ginger
700 gr. carrots, chopped
0.75 glass red lentils
3 vegetable stock cubes
Natural yoghurt and naan bread to serve

Method:

Place cumin seeds in a pre-heated frying pan and fry stirring for about a minute until fragrant.

Heat the oil in a large pan, add ginger and fry stirring for about a minute. The add carrots, fry stirring for about a minute. Add lentils, half the cumin seeds, stock cubes and 1.25 liters (5 cups) of water. Bring to the boil. Boil on medium heat, stirring occasionally for about 20 minutes (I cooked a bit longer, about 30 minutes.)

With stick mixer blend until smooth. Season to taste. Serve topped with yogurt, sprinkled with cumin seeds. Serve with naan bread.

11 komentarų:

  1. Lentil soup is very wanted in my household during winter times; will try your version! Love that colour.

    AtsakytiPanaikinti
  2. you know I have been thinking about carrot soup for many months! It's about time to finally make it!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Hi Medeja , love carrot soup and will have to try yours hmmm good :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Medeja, this is a very special time to make soups all kind. Autumn is begging for comfort food. Lovely color, and delicious recipe.

    Hugs,
    Yelena

    AtsakytiPanaikinti
  5. Lentil soup is one of my favorites Medeja. The addition of carrots is new to me. I must try it! Thanks for sharing...

    AtsakytiPanaikinti
  6. I love lentil soup, it's so comforting! Your recipe sounds yummy :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. I've never made a carrot and lentil soup before. It looks very comforting and filling!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Oh, I know I'd love this! Yummy and hearty!

    AtsakytiPanaikinti
  9. The weather is finally cooling down where I live and it's starting to get to be soup weather. I'm anxious to start cooking soups--this one sounds delish!

    AtsakytiPanaikinti
  10. I am a huge fun of all things legumes. This is a very tasty and comforting soup.

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...