Keksiukai su Datulėmis ir Karameliniu Padažu/ Sticky Date Muffins with Butterscotch Sauce

Pagal/ Source SheSowsSeeds

Ėmiau ir užsimaniau datulių pudingo. Hm.. tuomet susimąsčiau, kad pudingo gaminimas man perdaug sudėtingas ir ilgai trunkantis. Pirkti parduotuvėje nesinorėjo. Na galbūt aš kartais perdaug išranki. Bet kartais tai geras dalykas, kai tai paskatina ieškoti kokios įdomesnės išeities ir..ją rasti. Šie keksiukai nepaprastai gundantys ir skanūs, tik nepraleiskit karamelės padažo nuo kurio tiesiog apsąla širdis.


Produktai:

285 gr. džiovintų datulių, smulkintų
1 stiklinė verdančio vandens
1 a.š. kepimo sodos
80 gr. sviesto, kambario temperatūros
0,5 stiklinės smulkaus cukraus
2 kiaušiniai
1,25 stiklinės miltų
1 a.š. kepimo miltelių
0,75 stiklinės grietinėlės
1 stiklinė rudojo cukraus
60 gr. sviesto, smulkinto

Gaminimo procesas:

Keksiukų formeles ištepti riebalais. Orkaitę įkaitinti iki 180C.

Dubenyje sumaišyti datules, verdantį vandenį ir kepimo sodą. Palikti 10 minučių, kai datulės šiek tiek paminkštės šiek tiek jas patrinti šakute.

Elektriniu plaktuvu iki purios šviesios masės išplakti sviestą ir cukrų. Po vieną plakant įmušti kiaušinius. Įmaišyti miltus ir kepimo miltelius. Sudėti datulių mišinį (su visu vandeniu), išmaišyti kol viskas susimaišys, bet nepermaišyti.

Tešlą padalinti į keksiukų formeles. Kepti apie 20-30 minučių.

Puode sumaišyti grietinėlę, rudąjį cukrų ir likusį sviestą. Pavirti ant vidutinės ugnies kol cukrus ištirps ir viskas patirštės.
Patiekti keksiukus su karameliniu padažu.


One day I just felt like having date pudding. Hm .. then I realised that I'm wouldn't be able to make it myself and it might be too time-consuming. I did not want to buy in the store. Oh well maybe I'm too picky sometimes. But sometimes it's a good thing to be picky when it makes you search for something more interesting and..find it. These muffins are extremely delicious, just do not skip butterscotch sauce, it will make your heart melt.


Products:

285 gr. dried dates, chopped
1 cup boiling water
1 tsp baking soda
80 gr. butter, room temperature
0.5 cup caster sugar
2 eggs
1.25 cup of flour
1 tsp baking powder
0.75 cup cream
1 cup brown sugar
60 gr. butter, chopped

Method:

Grease muffin tin. Preheat the oven to 180C.

In a bowl combine dates, boiling water and baking soda. Leave for 10 minutes, when the dates a little bit softer mash them with a fork.

Using electric mixer beat butter and sugar until fluffy and light. One by one beat in the eggs beating continuously. Mix in the flour and baking powder. Add date mixture (with water), mix everything until incorporated, do not overmix.

Divide mixture into muffin pan. Bake for about 20-30 minutes.

In a pan pan combine cream, brown sugar and remaining butter. Simmer on medium heat until sugar is dissolved and sauce thickens.
Serve cupcakes with caramel sauce.

Komentarai

  1. I like the idea of a carmel sauce served with these muffins

    AtsakytiPanaikinti
  2. wow so rich and divine! Caramel sauce and ice cream make them even more tempting!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mmm... so delicious and awfully tempting!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Your muffins are great! I love dates and I can imagine how delicious they are. thanks for the recipe!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Your sticky date muffins wouldn't last a minute at my place :P

    Cheers
    Choc Chip Uru

    AtsakytiPanaikinti
  6. Oh, I love sticky pudding....and I'm certain your sticky muffins are just as amazing!!!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Hi Medeja,

    You know that muffin in your picture with extra extra serve of butterscotch sauce... Yup. That one. I want that one!!! :p

    Zoe

    AtsakytiPanaikinti
  8. Oh this is very much like individual Sticky Toffee Puddings! One of my all time favorite desserts!!! LOVE this version! :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą