2015 m. gegužės 8 d., penktadienis

Tortas su Graikiškais Riešutais/ Walnut Cream Cake

Pagal/ Source KitchenNostalgia

Kam patinka graikiški riešutais patiks šis tortas. Nors graikiškų riešutų nėra naudojama daug, bet jų skonis labai gerai jaučiasi.


Produktai:

4 kiaušiniai
300 gr cukraus
200 gr. miltų
1 a.š. kepimo miltelių
100 gr graikiškų riešutų, maltų
10 v.š. vandens

Kremui:

2 stiklinės pieno
2 v.š. miltų
150 gr. sviesto
1 a.š. vanilės ekstrakto
150 gr. cukraus pudros

100 ml vandens
3 v.š. romo

Gaminimo procesas:

Kiaušinių baltyms išplakti iki standžių putų. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais. Kiaušinių trynius sumaišyti su cukrumi. Nuolat plakant po šaukštą supilti vandenį. Įmaišyti miltus ir maltus graikiškus riešutus. Galiausiai atsargiai įmaišyti baltymus.

Supilti tešlą į riebalais išteptą ir miltais pabarstytą formą. Kepti apie 40 minučių iki +175C įkaitintoje orkaitėje. Atvėsinti formoje, tuomet padalinti į 3 lygias dalis.

Kremui pašildyti 1 stiklinę pieno. Sumaišyti likusią stiklinę su miltais, tuomet supilti į pašildytą pieną. Pavirti apie 10 minučių. Atvėsinti. Išplakti sviestą, vanilę ir cukrų iki purios masės. Įmaišyti į pieno mišinį.

Vandenį sumaišyti su romu. Kiekvieną pyrago sluoksnį apšlakstyti romo ir vandns mišiniu. Ant viršaus paskleisti kremą. Likusių kremu aptepti šonus, pabarstyti kapotais riešutais.


If you like walnuts you will definitely enjoy this cake. Although not much walnuts are used, but you can taste them really well. 



Products:

4 eggs
300 gr. sugar
200 gr. flour
1 tsp baking powder
100 gr walnuts, ground
10 tbsp water

For the Cream:

2 cups milk
2 tbsp flour
150 gr. butter
1 tsp vanilla extract
150 gr. caster sugar

100 ml water
3 tbsp rum

Method:

Beat the egg whites until stiff.  Mix flour with baking powder. Mix egg yolks with sugar. Constantly beating add water one spoon at the time. Stir in the flour and ground walnuts. Finally, fold in egg whites.

Grease and dust with the flour baking form. Pour batter into a prepared form. Bake for about 40 minutes in preheated to + 175C oven. Cool in the form, then divide it into 3 equal parts.

For the cream heat 1 cup of milk. Mix the remaining glass of milk with flour, then pour into the warmed milk. Simmer for about 10 minutes. Cool. Beat the butter, sugar and vanilla until fluffy. Mix butter mixture with milk mixture.

Mix water with rum. Sprinkle each cake layer with rum and water mixture. Spread cream on top of each layer and sandwich the cake. Spread remaining cream on the sides of the cake, sprinkle with chopped nuts.

13 komentarų:

  1. You have been very productive lately, Medeja. The cake looks gorgeous.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Hi Medeja , cake is looking moist and delicious , just in time to make for Mother's Day . Nee ;-D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. It would be really nice for any occasion :)

      Panaikinti
  3. I've missed coming to your blog and seeing all your wonderful recipes, Medeja! I love walnuts and I'm sure I'd love this cake! We used to eat a Coffee and walnut cake when I was little, and you've made me remember it and now I have to try to make it! :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Thanks for visiting Christina! :)
      It is a lovely cake :D

      Panaikinti
  4. This looks like such a moist, delectable cake!!!

    AtsakytiPanaikinti
  5. It looks tempting! I love the cream most...

    AtsakytiPanaikinti
  6. I love walnuts!! So I know I will love this cake! Pinned :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. How I missed this recipe? ... simply divine!

    AtsakytiPanaikinti
  8. I love the taste of walnuts! This cake looks super delicious!

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...