2015 m. lapkričio 6 d., penktadienis

Airiškos Grietinėlės Likerio (Bailey's) Savaitė: Likerio Panna Cotta su Karameliniu Kavos Padažu/ Bailey's Irish Cream (Bailey's) Week: Bailey’s Irish Cream Panna Cotta with Espresso Caramel Sauce

Pagal/ Source LoveAndDuckFat

Bailey's receptų sąraše dar yra sūrio pyragas, sausainiai, bet jiems teks palaukti kito karto, kai namie bus Bailey's. Pabaigai Bailey's likerio panna cotta.
 Šis desertas pasakiško skonio. Pati panna cotta ryškaus Airiškos Grietinėlės Likerio skonio. O saldus karamelinis kavos padažas dar labiau pagardina ir taip puikų desertą. 


Vienetai: 8

Produktai:
Panna Cottai:

3,5 stiklinės grietinėlės
0,5 stiklinės cukraus
2 a.š. vanilės ekstrakto
4,5 a.š. želatinos
6 v.š. šalto vandens
0,5 stiklinės Bailey's (grietinėlės likerio)

Karameliniam kavos Padažui:

8 v.š. vandens
4 a.š. tirpios kavos granulių
1 stiklinė cukraus
0,75 stiklinės grietinėlės
0,5 a.š. druskos
5 v.š. sviesto, pjaustyto

Gaminimo procesas:

Panna Cottai puode pakaitinti grietinėlę ir cukrų kol cukrus ištirps. Įmaišyti vanilės ekstraktą.

Nedideliame dubenyje į vandenį suberti želatiną. Palikti 10 minučių. Supilti želatiną į karštą grietinėlės mišinį ir gerai išmaišyti kol ištirps. Supilti Bailey's likerį.

Padalinti mišinį į indelius. Palikti šaldytuve sustingti (apie 4 valandas).

Karameliniam kavos Padažui nedideliame indelyje sumaišyti 2 v.š. vandens su kavos granulėmis.

Puode ant nedidelės ugnies sumaišyti 6 v.š. vandens ir cukrų, kol cukrus ištirps. Padidinti ugnį ir pavirti apie 8 minutes maišant kol karamelė patamsės.

Nuimti puodą nuo ugnies. Sudėti grietinėlę, sviestą, druską ir kavą. Išmaišyti.
Puodą grąžinti ant ugnies, pavirti nuolat maišant kol padažas bus vientisas ir patirštės.
Patiekti padažą su panna cotta.


I still have some recipes with Bailey's that I need to try, like cheesecake, cookies, but they will have to wait for next time I will have Bailey's again. Final recipe this week is Bailey's panna cotta. This dessert tastes fabulous. Panna cotta itself has a rich Irish cream flavor. And sweet caramel espresso sauce takes this dessert to another level. 



Makes: 8

Products:
For Panna cotta:

3.5 cups heavy cream
0.5 cup sugar
2 tsp vanilla extract
4.5 tsp gelatin
6 tbsp cold water
0.5 glass Bailey's (cream liqueur)

For Caramel Espresso sauce:

8 tbsp water
4 tsp instant coffee powder
1 cup sugar
0.75 cup heavy cream
0.5 tsp salt
5 tbsp butter, chopped

Method:

For Panna cotta: Add cream and sugar into the pan until sugar dissolves. Stir in the vanilla extract.

In a small bowl, sprinkle gelatin over the water. Leave for 10 minutes. Add gelatin into the hot cream sugar mixture and mix well. Add Bailey's.

Divide the mixture between the molds. Leave to set in the refrigerator (for about 4 hours).

For Caramel Espresso sauce in a small bowl mix 2 tablespoons of water with coffee granules.

On low heat dissolve 6 tablespoons of water and sugar. Increase the heat and boil for about 8 minutes, stirring until the caramel darkens.

Remove the pan from the heat. Add the cream, butter, salt and coffee. Mix well.
Return the pan to the heat, boil mixing constantly until the sauce is smooth and thickens.
Serve the sauce with panna cotta.

12 komentarų:

  1. Wow! I have never made panna cotta at home but this looks so delicious!

    AtsakytiPanaikinti
  2. I love this liquor but now I can only see and admire, expecting my second son to be borne on March:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oh congratulations! :) you will definitely be able to treat yourself later

      Panaikinti
  3. Perfect timing! I'm getting sent a bottle of Bailey's before the holidays! You have inspired me!!!

    AtsakytiPanaikinti
  4. i have a bottle of chocolate baileys with me which i dont enjoy much ,now i know what is to nbe done..thanks a lot for sharing...the panna cotta looks amazing

    AtsakytiPanaikinti
  5. I've never made Panna Cotta before! It sounds so good, especially with Bailey's Cream

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...