2011 m. liepos 12 d., antradienis

Medaus saldainiai su sėklomis ( arba tuo ko turite po ranka)/ Honey Toffees with Seeds (or whatever you have got at home)

Pagal/ Source HealthfulPursuit

Namie galima pasidaryti tokių skanėstų kurie bus 100 kartų skanesni nei tie kurių galima rasti parduotuvėse. Aš tuo tikiu ir kai tik turiu progą stengiuosi išbandyti namie kokį nors įdomesnį saldumynų receptą.
Medaus saldainiai patiko ne tik man, bet ir mano vyrui, kuris nėra didelis saldumynų mėgėjas. Negaliu paaiškinti kodėl, nes jie tikrai neišpasakyto saldumo, bet tikrai labai skanūs.
Aš riešutų namie neturėjau, todėl dėjau tai ko turėjau- razinų, sezamo, saulėgrąžų sėklų ir aguonų. Manau tai ką dėti priklauso nuo to ko yra namie, fantazijai nėra ribų.



Gaminimo laikas: virimas apie 10-12 min+ pora valandų vėsinimui

Produktai:

1 stiklinė migdolų sviesto (aš naudojau anksčiau gamintą šokoladinį migdolų sviestą)
3/4 stiklinės medaus
2 v.š. razinų
4 v.š. kokoso drožlių
2 v.š. sezamo sėklų
2 v.š. aguonų
2 v.š. saulėgrąžų

Gaminimo procesas:

Formą iškloti kepimo popieriumi. Sumaišti kartu visas sėklas ir riešutus.

Medų nuolat maišant užvirti ant nedidelės- vidutinės ugnies. Užviręs medus pradeda putoti, bet taip ir turi būti. Nuolat maišyti medų apie 8 minutes.

Tada sudėti migdolų sviestą, gerai išmaišyti iki vientisos masės ir pavirti maišant dar apie 2-3 minutes, kol masė patirštės. Kai pasidaro sunku maišyti sudėti sėklas (ir riešutus), gerai viską išmaišyti.

Karštą masę iškart supilti į paruoštą formą ir palikti kelioms valandoms, kad sustingtų. Sustingusią masę supjaustyti norimo dydžio gabaliukais.

Šaldytuve laikomi saldainiai gali išbūti kelias savaites. Bet mažai tikėtina, kad tiek išsilaikytų nesuvalgyti :)


Home made sweet treats are 100 times better than the ones you can find in the shops. I believe in this and when I have a chance I am trying to make some interesting sweets at home.
Surprisingly not just me but also my husband who doesnt like too sweet things enjoyed and loved these honey toffees. I can not explain why, because they truly unspeakable sweetness, but really very tasty.
I did not have the nuts at home, so I used whatever I had- raisins, sesame, sunflower and poppy seeds. I guess almost anything would taste great, so you can just use whatever you have at home.

Cooking time: about 10-12 minutes cooking+ hours for cooling

Products:

1 cup almond butter (I used chocolate almond butter that I made)
3/4 cup honey
2 tbsp raisins
4 tbsp shredded coconut
2 tbsp sesame seeds
2 tbsp poppy seeds
2 tbsp sunflower seeds

Method:

Line a pan with parchment paper and set aside. Combine nuts and seeds and set aside.

Place honey in a pan and bring it to the boil on a low-medium heat, continuously stirring. Boiling honey starts to foam, but it is how it should be. Keep stirring it simmering for about 8 minutes.

Then add the almond butter, mix it well and cook stirring for about 2-3 minutes, until it becomes thicker and it will be difficult to stir. Add in seeds (and nuts), mix everything well.

Immediately pour the hot mixture into a form and leave a few hours to cool. Then cut into desired size pieces.

Refrigerated toffees can be kept for a few weeks. But I don't believe that they won't be finished sooner :)

18 komentarų:

  1. These look really good! My grandma used to make something similar using only toasted sesame seeds... this post brought back so many great memories! Thank you for that! <3

    AtsakytiPanaikinti
  2. ooo, ar vietoj migdolu sviesto galima deti paprasta sviesta? :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Manu, I never tried anything like this before, but it was so lovely :) no wonder you liked them :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Oij, Ramintukai nežinau net, bandžiau tik su migdolų sviestu. Gal tiktų žemės riešutų sviestas..

    AtsakytiPanaikinti
  5. Delicious candy recipe. A lot better than using corn syrup!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Wonderful treat. I would have to dub it healthy with all the seeds and good fats....this means I get extra helpings. ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Joanne, I think so..I have never used corn syrup anyway :) I have read too many bad things about it :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. briarrose, this was one of the reasons I made it, it sounded pretty healthy and was absolutely delicious!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Such a lovely treat and looks delicious!

    AtsakytiPanaikinti
  10. I've never made anything like this before but they look sooo delicious! Great job. Especially making your own almond butter. Impressive.

    AtsakytiPanaikinti
  11. i agree with you... homemade sweets are always better than the ones we buy!

    these look similar to fruit bars but healthier because of the addition of all those seeds. i would love to snack on these :P

    AtsakytiPanaikinti
  12. T&T, it is very delicious :) I highly recommend it :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Dara, thanks :) they are worth trying, healthy, delicious and very sweet :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. cakewhiz, grab some honey and make them! But better make it double.. :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...